Politika

Politiķis pastāstīja, kāpēc krievi tik ļoti kaitina latviešu eliti

© Sputnik / Sergey MelkonovМирослав Митрофанов
Мирослав Митрофанов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Miroslavs Mitrofanovs uzskata, ka latvieši ir gatavi redzēt sev līdzās krievus tikai ar zināmiem noteikumiem – viņiem jābūt gataviem atteikties no dzimtās kultūras un nerādīt savu saikni ar citu kultūras kopienu.

RĪGA, 20. februāris – Sputnik. Saeimas deputāts Atis Lejiņš pauda sašutumu par to, ka lidostas Rīga darbinieki vērsušies pie viņa dzīvesbiedres krievu valodā, un piedraudēja: "Ja tas vēlreiz atkārtosies, mēs lidostu iesūdzēsim tiesā par valsts valodas likuma pārkāpšanu un arī cieņas aizskaršanu!"

Lejiņa sašutumu par krievu valodu var uzskatīt par vēlmi iekarot radikāli noskaņotu nacionālistu simpātijas Latvijā, sarunā ar Sputnik Latvija pauda viedokli Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

"Ņemot vērā vietējās īpatnības, nacionālisms Latvijā ir vērsts nevis pret krievu tautu kopumā, bet gan pret krievu kultūru. latvieši ir gatavi redzēt sev līdzās krievus tikai ar zināmiem noteikumiem – viņiem jābūt gataviem atteikties no dzimtās kultūras, vismaz nedemonstrēt latviešiem savu piederību pie citas kultūras kopienas. Šī iemesla dēļ latviešu elite demonstrē tādu naidu, neiecietību un aizkaitinājumu pret krievu kultūru," paskaidroja Mitrofanovs.

Viņš atgādināja, ka latviešu elites pārstāvji nekad nelaiž garām iespēju nolikt pie vietas cilvēku vai uzņēmumu par it kā nepareizu valodas lietojumu.

"Viņu personiskā pārliecība par to, ka krievu kultūra kopumā ir nepieņemama, ļauj iekarot vērtīgas elektorāta daļas simpātijas. Runa ir aptuveni par 20% nacionālistu ar radikālu viedokli. Partija, par kuru tie balso, gūst būtisku pārsvaru, jo nacionālradikāļi ir organizētājie, motivētākie un uzstājīgākie. Tāpēc katru reizi, kad latviešu elites pārstāvis pauž negatīvu attieksmi pret kaut ko krievisku, viņš iekaro šīs svarīgās elektorāta daļas simpātijas," akcentēja Mitrofanovs.

Пассажиры в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Nākamreiz iesūdzēsim tiesā: Saeimas deputāts sašutis par uzrunāšanu krievu valodā lidostā

Pie tam pārsvarā izrādās, ka nekādi likumi nav pārkāpti, atzīmēja politiķis.

"Latvijā nav aizliegts dublēt informāciju krievu valodā ar noteikumu, ka paralēli tiek izmantota latviešu valoda. Taču valsts ir tā iebiedējusi cilvēkus, ka šī iespēja netiek izmantota. Atsevišķās jomās, piemēram, starptautiskajos pārvadājumos bez krievu valodas neiztikt. Lidostā tiek plaši pielietoti skaidrojoši uzraksti krievu valodā, un tas ir saprotams: liela daļa pasažieru ir cilvēki, kuri izmanto Rīgu pārlidojumiem uz Krieviju un no Krievijas," atgādināja Mirofanovs.

Politiķis norādīja, ka krievu valodas lietojums demonstrē racionālu lidostas pieeju.

"Tāpēc deputāta Lejiņa sašutums ir tīrā reklāma: viņš reklamējas nacionālradikālās vēlētāju daļas priekšā un demonstrē, cik uzstājīgi viņš iznīdē visu krievisko," konstatēja Mitrofanovs.

Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neraugoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Митрофанов рассказал, почему русские так раздражают латышскую элиту
Ziņu lente
0