Kariņš: tiesas lēmumu Zolitūdes traģēdijas lietā nācās gaidīt pārāk ilgi

© Sputnik / Sergey MelkonovМероприятие памяти баррикад 1991 года на Домской площади в Риге. Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Мероприятие памяти баррикад 1991 года на Домской площади в Риге. Премьер-министр Латвии  Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs Krišjānis Kariņš pieprasīs tieslietu ministram Jānim Bordānam piedāvājumus, kā samazināt tiesu procesu termiņus.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Pirmās instances tiesas lēmumu lietā par lielveikala "Maxima" sabrukšanu Zolitūdē nācās gaidīt vairāk nekā sešus gadus kopš pašas traģēdijas brīža, un tas ir nepieņemami, pateica LTV raidījumā "Rīta panorāma" premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Kariņš atgādināja, ka aptuveni šajā laikā ir jābūt pabeigtam Tieslietu ministrijas iniciētajam tiesu sistēmas auditam, un viņš sagaida no Tieslietu ministrijas konkrētus lēmumus attiecībā uz tiesvedību termiņu samazinājumu.

"Šis, diemžēl, nav vienīgais gadījums pie mums, mums ir daudz gadījumu, kad (tiesas process) ilgst piecus, desmit, pat vairāk gadus. Tas mūsu valstī ir jāmaina. Ņemsim to kā piemēru, gūsim mācību un mainīsim," piebilda viņš.

Суд, правосудие - Sputnik Latvija
Zolitūdes traģēdijas lieta: tiesneši un prokurori vaino viens otru

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns iepriekš paziņoja žurnālistiem, ka lieta par Zolitūdes traģēdiju kļūs par pamatu pārmaiņām tiesu sistēmā un ka, visticamāk, šī jautājuma izskatīšana turpināsies nākamajā instancē.

Par ideju sarīkot totālu auditu valsts tieslietu sistēmā Bordāns paziņoja pērnā gada februāra sākumā, kad Saeima pieņēma lēmumu izdot kriminālvajāšanai viņa partijas biedru Juri Jurašu. Galīgais lēmums par auditu, kuru patlaban veic Valsts kontrole, tika pieņemts pērnā gada augustā.

Spriedums Zolitūdes traģēdijas lietā tika nolasīts vakar, taču sabiedrības sašutumu izraisīja ne tik daudz tiesvedību ātrums, cik tas, ka lietā tika attaisnoti visi apsūdzēties, izņemot būvinženieru Ivaru Sergetu.

Tiesneši jau paziņoja, ka tiesai nodotajā lietā bija virkne būtisku trūkumu, ko izraisīja nekvalitatīvs prokuratūras darbs, savukārt prokurori saka, ka iesniegs apelāciju.

Ziņu lente
0