Paplašinātajā poligonā Daugavpils novadā varēs medīt un lasīt sēnes

CC0 / pixabay / Съедобный белый гриб
Съедобный белый гриб - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizsardzības ministrija jau pārņēmusi teritoriju "Meža Mackeviči" bāzes paplašināšanai Daugavpils apkaimē – sabiedrības atbalsts tam nebija nepieciešams; vietējie iedzīvotāji sūdzas par šāvienu skaņām un uzskata, ka viņus tur par muļķiem.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Vēl gandrīz nedēļu, līdz 24. februārim ilgs sabiedriskā apspriešana par Latvijas NBS bāzes "Meža Mackeviči" pārbūvi Daugavpils novadā. Aizsardzības ministrijas plāni paplašināt poligonu līdz 2000 hektāru izraisīja plašu sabiedrības rezonansi un lielu neapmierinātību vietējiem iedzīvotājiem.

Aizsardzības ministrija grasās no jauna sarīkot tikšanos ar vietējiem iedzīvotājiem martā, taču precīzu datumu pagaidām nesauc. Savu viedokli saistībā ar poligona transformāciju var izteikt Daugavpils pilsētas un novada domēs.

Intervijā LTV7 Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons norādīja, ka apspriešana neskar pašu bāzes paplašināšanu – nepieciešamā teritorija jau ir nodota ministrijai. Apbūvēt to ar militāriem objektiem traucē tas fakts, ka, saskaņā ar dokumentiem, šis zemesgabals skaitās kā mežs vai lauksaimniecības zeme. Šo statusu Aizsardzības ministrija arī cenšas mainīt, tādēļ arī tiek rīkota sabiedriskā apspriešana.

"Tā nav par poligona teritorijas palielināšanu. Tāpēc, ka tā teritorija jau ir pārņemta," uzsver Garisons.

Jaunajā zemesgabalā ministrija grasās iekārot šautuvi, uzbūvēt garāžu, ēdnīcu un citas ēkas, kā arī nodrošināt drošības perimetru – tā, lai mācību periodā karaspēku darbības rādiusā nebūtu cilvēku. Manevru laikā perimetrā tiks izliktas brīdinājuma zīmes un kareivji. Taču dienās, kad mācību nebūs, cilvēki varēs šajā teritorijā medīt un lasīt sēnes. Atgādināsim, ka 2019. gada septembrī tieši "Meža Mackeviči" poligonā sēņotāji nonāca apšaudē.

Министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Politika
Reforma iztukšos Latvijas pierobežu. Aizsardzības ministrs nesaskata problēmu

Garisons pastāstīja, ka poligona jaunā platība neļaus palielināt mācībās iesaistīto ieroču kalibru.

"Kas varētu parādīties, tie ir mīnmetēji. Taču ņemot vērā to ļoti reto izmantošanu munīcijas cenas dēļ, tas var būt pāris reizes gadā," atzīmēja militārās iestādes pārstāvis.

Viņš noliedz, ka "Meža Mackeviči" bāzes paplašināšana traucēs izveidot lidostu Daugavpilī.

Garisons piebilda, ka līdz ar poligona paplašināšanos parādīsies jaunas darbavietas.

Tur mūs par muļķiem

Vistuvāk poligonam dzīvo fermeri Dzintars un Regīna – viņu lauku sēta tā arī saucas - "Meža Mackeviči".

Lai arī līdz poligonam no šejienes ir pusotrs kilometrs, iedzīvotāji labi dzird šāvienu skaņas no NBS poligona, sevišķi brīvdienās, kad bāzē trenējas zemessargi.

"Vienreiz pat mājās aiz sienas varēja dzirdēt sprādzienus. Bet viņi saka – mēs trokšņus nedzirdam. Kas viņi mūs tur par muļķiem?" sūdzas Regīna.

Vaboles pagasta vadītāja Aina Pabērza atzīmēja, ka Latvijas armijas mācības ar ārzemju kareivju piesaistīšanu katru gadu notiek arvien biežāk un biežāk, tā kā tās ir grūti nepamanīt ne tikai tuvējās mājās, bet arī pagasta centrā.

"Tādēļ gan tehnika pa ceļiem pārvietojas biežāk, gan trokšņu līmenis ir augsts. Tāpēc poligona ietekmi izjūt ne vien īpašuma saimnieki pie "Meža Mackeviči", bet arī mēs šeit, Vaboles centrā," atzīmēja Pabērza.

Sputnik Latvija jau stāstīja, kādiem nolūkiem Latvija paplašina poligonu Daugavpils novadā.

Ziņu lente
0