Konti netiek atvērti, kredītus nepiešķir: Latvijai ir nepieciešamas jaunas bankas

CC0 / pxhere / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciāla komisija šogad sarīkos pārrunas ar katru Latvijā strādājošo banku ar mērķi pārliecināties, ka kredītiestādēm ir skaidrs darba plāns šim un sekojošajiem gadiem.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Latvijas uzņēmēju konkurētspējai un investīciju piesaistīšanai traucē tas, ka finanšu sektora kapitālremonts nav pilnībā pabeigts. Investoriem ir ļoti grūti atvērt kontu Latvijas bankās, un tas traucē strādāt, pārliecināts jaunais Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns, raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Pēc viņa vārdiem, patlaban gan LIAA, gan bankām trūkst vienots virziens, kādiem parametriem jāatbilst klientiem, kas viņiem ir jāaizpilda, lai atvērtu kontu. Šāda virziena izstrāde palīdzētu vienkāršāk risināt investoru problēmu.

Металлообрабатывающее предприятие Malmar Sheet Metal - Sputnik Latvija
ASV investors pastāstīja, ko domā par strādniekiem Latvijā: Šteinbuka aizgāja uz debatēm

"Ļoti ceru, ka situācija tuvākajā laikā risināsies, ka attiecīgās institūcijas būs izstrādājušas bankām rekomendācijas, būs precīzāk definēti noteikumi, kam atvērt, kam ne. Kamēr nav šo rekomendāciju, bankām drošāk ir neatvērt kontu nekā atvērt.

Šobrīd notiek aktīvs darbs pie tā, lai šī ceļa karte būtu, tad arī mums būs skaidrs, kādām prasībām investoram jākvalificējas, tad ar investoru jau var pārbaudīt, vai viss kārtībā, un tad vest viņu uz Latviju, doties pie potenciālajiem sadarbības partneriem, uz banku, zinot, ka investors izgājis to pašu čeklisti, kuru banka. Esmu pārliecināts, ka Kontroles dienests dara visu, lai šī ceļa karte būtu pēc iespējas ātrāk," sacīja intervijā avīzei Rožkalns.

Iepriekš Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile LTV raidījumā "Rīta panorāma" paziņoja, ka par problēmu Latvijas ekonomikai kļuvis tas fakts, ka bankas atsakās piešķirt kredītus biznesa attīstībai. Un šī iemesla dēļ Latvijai netraucētu jaunas bankas ienākšana valstī.

Jauns kreditors?

Latvijas ekonomikai ļoti palīdzētu jauna kreditora ienākšana banku sektorā, paziņoja Purgaile. Viņa uzsvēra, ka Latvijas ekonomika aug, taču izsniedzamo kredītu apjoms ir pārāk mazs, tādēļ Latvijā ir vieta bankām, kas vēlas likt uzsvaru mazu un vidēju uzņēmumu apkalpošanai.

Портмоне с кредитными картами в кармане - Sputnik Latvija
Latviešiem atkal līdīs kabatā: elektroinstalācijas pārbaude būs obligāta

Tai pat laikā FKTK priekšsēdētāja paziņoja, ka komisijas rīcībā nav informācijas konkrētu banku gatavību uzsākt darbu Latvijā.

Tāpat Purgaile paziņoja, ka šogad komisija veiks pārrunas ar katru Latvijā strādājošo banku ar mērķi pārliecināties, ka kredītiestādēm ir skaidrs darba plāns šim un sekojošajiem gadiem.

Arī Fiskālā disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka paziņoja, ka banku darbinieki "baidās no savas ēnas", raksta BB.lv.

"Nav nekāds noslēpums, ka pašlaik bankas jau pārāk drakoniski izvērtē klientu transakcijas – gan privātpersonu, gan uzņēmumu, gan nevalstisko organizāciju. Man ir virkne piemēru par to, ka prasības pašlaik ir vienkārši nesamērīgas. Ir tomēr jādomā arī par to, lai Latvijas banku potenciālie klienti nedodas uz Igaunijas vai citu valstu bankām. Diemžēl arī šāda tendence parādās, tas nozīmē, ka biznesa vide Latvijā ir kļuvusi mazāk labvēlīga," sacīja Šteinbuka.

Ziņu lente
0