Politika

Neseksuālā uzmākšanās: valsts sekretāri sarīkoja savu #MeToo

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Министерства экономики Латвии
Здание Министерства экономики Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neviens neapsprieda šo problēmu, kamēr daži drosmīgi cilvēki nesāka par to runāt atklāti: valsts sekretāri salīdzina ministru politisko spiedienu ar seksuālu uzmākšanos.

RĪGA, 18. februāris – Sputnik. Latvijas ministriju valsts sekretāri nav pasargāti no politiskās izrēķināšanās un ministru spiediena, pastāstīja radio Baltkom ēterā Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Iepriekš Citskovskis un visu ministriju valsts sekretāri nosūtīja prezidentam Egilam Levitam un premjerministram Krišjānim Karriņam vēstuli, kurā palūdza aizsardzību no ministru politiskās izrēķināšanās.

Портфель с бюджетом Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Valsts budžets vējā: pāreja pie "zaļās" enerģijas var izputināt Latviju

Par iemeslu tam kļuva publiskais konflikts starp ekonomikas ministru Ralfu Nemiro un no amata atstādināto valsts sekretāru Ēriku Eglīti. Ministrs apsūdzēja Eglīti elektroenerģijas Obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas uzraudzības pārkāpumos. Pats Eglītis apgalvo, ka ministra lēmums ir saistīts ar valsts sekretāra nevēlēšanos iecelt kompānijas "Latvenergo" padomē Nemiro padomnieku Pāvelu Rebenoku.

Citskovskis salīdzināja valsts sekretāru vēstuli ar #MeToo kustību, kas nosoda seksuālo vardarbību un uzmākšanos.

"Šāds salīdzinājums ir absolūti vietā. Pirms tam mēs vērojam vienu gadījumu, otru, trešo. Cilvēki malās to apsprieda, taču publiski par to neviens nepaziņoja. Mēs nolēmām, ka ir laiks pateikt – pietiek. Kas notika pēc tam: kad vēstule kļuva publiska, man sāka zvanīt, rakstīt īsziņas, teikt: paldies jums, ka jūs izlēmāt spert šo soli. Jo šādas problēmas pastāv ne tikai valsts sektorā, bet arī citās struktūrās, kā arī pašvaldībās. Tas nav vienkāršs solis, mēs saprotam, ka arī paši varam nonākt zem kaut kādām represijām," sacīja Citskovskis.

Konflikts starp ministru un valsts sekretāru pagaidām nav atrisināts: pirmdien Nemiro paziņoja, ka iniciē disciplinārlietu par Eglīša iespējamajiem pārkāpumiem OIK sistēmas uzraudzībā, kā arī vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs saistībā ar Eglīša iespējamo nolaidību.

Ziņu lente
0