Analītiķis: nacionālisms neļauj Latvijai izkļūt no demogrāfiskās katastrofas

© Sputnik / Александр НатрускинАналитик Центра общественно-политических исследований "Русская Балтика" Александр Носович
Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Teorētiski Latvija spētu atrisināt savas demogrāfiskās problēmas uz darba migrācijas rēķina, taču praksē tas ved pie sociāla sprādziena – latvieši necieš svešzemniekus savā teritorijā.

RĪGA, 18. februāris – Sputnik. Pēc 40 gadiem darbspējas vecuma cilvēku skaits Latvijā samazināsies par 40%, prognozē Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas eksperti. Ekonomiski aktīvās iedzīvotāju daļas samazināšanās vedīs pie pensionāru skaita kāpuma, kas savukārt apdraudēs pensiju sistēmas pastāvēšanu, brīdina analītiķi.

Baltijas valstīm ir izeja no to sasniegušās demogrāfiskās katastrofas – darba migrācija, taču tā var novest pie sociāla sprādziena šeit plaukstošā nacionālisma dēļ, sacīja Sputnik Latvija ekonomists, politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs.

"Vienīgā izeja – tā ir iedzīvotāju migrācija no austrumiem, no vēl nabadzīgākiem un depresīvākiem Eiropas reģioniem. Taču tas ir ļoti neviennozīmīgs ceļš, lai gan pirms diviem-trim gadiem Latvijas un Lietuvas varasiestādes uztvēra to kā realitāti. Bet kopš tā laika sākās nepārtraukta ukraiņu migrācija, un šobrīd jau rodas etniska spriedze starp iebraukušajiem ukraiņiem un vietējiem Baltijas valstu iedzīvotājiem," konstatēja Nosovičs.

Acīmredzami, ka jo lielāka būs darba migrācija, jo ātrāk tā novedīs pie sociāla sprādziena Baltijas valstīs, uzsver eksperts.

"Igaunijas varasiestādes jau sākušas piegriezt skābekli Ukrainai, ierobežot migrāciju un ieviest darba kvotas. Analoģiski pasākumi tiek gatavoti arī Lietuvā… Latvija, Lietuva un Igaunija ir iekārtotas tā, lai pastāvētu tikai monoetniski veidojumi – šeit ir ļoti augsts nacionālisma grāds. Latvieši, lietuvieši un igauņi necieš svešzemniekus lielos daudzumos savās teritorijās," paskaidroja Nosovičs.

Рука пожилого человека  - Sputnik Latvija
Jārēķinās tikai ar sevi pašu: Latvija nākotnē nespēs maksāt pensijas

Tādēļ darba migrācija šeit ved pie politiskas destabilizācijas, norādīja analītiķis, un Baltijas republikas jau sāk no tās atteikties. Taču neskaitot šo faktoru, citu iespēju izkļūt no demogrāfiskās katastrofas Baltijas valstīm nav, uzsvēra Nosovičs: nav līdzekļu nedz aktīvai demogrāfijas politikai, nedz darbspējīgo iedzīvotāju piesaistīšanai atgriezties dzimtenē, kuri aizbrauca uz Rietumeiropu.

Sputnik Latvija jau rakstīja, ka Latvija iedzīvotāju skaita samazināšanās ātruma ziņā ieņem trešo vietu Eiropas Savienībā. ANO eksperti aprēķināja, ka 2030. gadā Latvijā var palikt 1,7 miljoni cilvēku, savukārt 2050. gadā – 1,52 miljoni. Saskaņā ar analītiķu informāciju, iedzīvotāju skaits samazināsies emigrācijas un dzimstību pārsniedzošās mirstības dēļ. Latvijas Centrālā statistikas pārvalde iepriekš paziņoja, ka 2019. gads valstij var izrādīties antirekordiem pārpilnākais dzimstības ziņā pēdējās desmitgades laikā.

Носович: решение демографической проблемы в Латвии упирается в национализм
Ziņu lente
0