Politika

Latvijas vēstnieks Krievijā raksturoja abu valstu attiecības ar trīs burtiem

© Sputnik / Алексей ТихомировПосол Латвии в России Марис Риекстиньш
Посол Латвии в России Марис Риекстиньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un Krievijas saimnieciskās attiecības nosaka ģeogrāfija, neraugoties uz vēso ārpolitisko diskursu, abām valstīm ir un paliek ļoti svarīga ekonomiskā sadarbība, paziņoja vēstnieks Māris Riekstiņš.

RĪGA, 18. februāris – Sputnik. Vēstnieks Māris Riekstiņš paziņoja, ka Krievija joprojām ir svarīga Latvijai kā ekonomikas partneris, un raksturoja abu valstu attiecības ar "trim T": transports, tirdzniecība, tūrisms, vēsta LTV.

"Domāju, mūsu saimnieciskās attiecības ar Krieviju nosaka, protam, mūsu ģeogrāfija. Es tās saucu par "trīs T attiecībām": transports, tirdzniecība, tūrisms," sacīja Riekstiņš.

Pēc viņa teiktā, divpusējā tirdzniecība ar Krieviju palielinās un kopā ar precēm un pakalpojumiem sastāda vairāk nekā 3,2 miljardus eiro. "Pērn, iespējams, izaugsmes tempi nebija tādi, kā 2017.-2018. gadā, bet tomēr preču un pakalpojumu tirdzniecība pieauga," pateica Riekstiņš.

Transporta nozarē Riekstiņš atzīmēja aviotransportā pārvadāto pasažieru skaita pieaugumu – par 18%.

Бизнесмены - Sputnik Latvija
Austrijas bankas dod pat latviešu menedžerus: tranzīts un tirdzniecība maina darba vietu

"Tas patiešām ir daudz viena gada laikā. mūsu lidsabiedrībai airBaltic ir plāni, iespējams, agresīvi, paplašināt galamērķu skaitu – pagaidām tie, protams, ir Maskava, Sanktpēterburga, vasaras sezonā – Kazaņa, Soči, Kaļiņingrada. Šogad vasarā parādīsies aviosatiksme ar Jekaterinburgu, tādēļ kompānija jūt perspektīvas," atzīmēja vēstnieks.

Arī autopārvadājumos ir pozitīva dinamika: Latvija un Krievija apmainās ar papildu ceļa atļaujām kravu pārvadātājiem.

Komentējot KF tranzītkravu samazinājumu Latvijā, vēstnieks nepiekrita viedoklim, ka situācija ir ļoti satraucoša.

"Ostu ziņā, var teikt, samazinājums salīdzinājumā ar 2018. gadu ir, taču tas nav tik būtisks, lai mēs kristu panikā. (…) Latvija ar tās 62 miljoniem tonnu ir tuva 50% no visa Baltijas ostu apjoma. Lielākā daļa kravu gāja no Krievijas vai bija saistīta ar Krieviju, Latvijas Dzelzceļā kravu apjoms no Krievijas ir ap 75%," sacīja Riekstiņš.

Latvijas diplomāts prognozē, ka tranzīta nozare arī turpmāk spēlēs svarīgu lomu Latvijas un KF divpusējās attiecībās.

"Un vēl tūrisms. Mēs redzam, kā tas pieaug, spriežot pēc Latvijas konsulāro iestāžu izsniegtajām vīzām," sacīja Riekstiņš. 2017., 2018. un 2019. gadā tika izsniegts par 8-9% vairāk vīzu, teic vēstnieks.

Ziņu lente
0