Donbasa zemessargs Beness Aijo plāno lūgt patvērumu Krievijā

© Foto : из личного архиваБенес Айо
Бенес Айо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas pilsonis Beness Aijo lūdz politisko patvērumu Krievijā; iepriekš viņš tika aizturēts Arhangeļskas apgabalā atbilstoši Interpola prasībai sakarā ar viņa militāri politisko darbību Donbasā un aicinājumiem gāzt valsts varu Latvijā.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas zemessargs Beness Aijo, kurš tika aizturēts Arhangeļskas apgabalā Krievijā, pēc divām diennaktīm pagaidu uzturēšanas izolatorā tika atlaists brīvībā. Tagad Aijo plāno doties uz Maskavu un lūgt politisko patvērumu Krievijā.

Бенес Айо - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kas draud Benesam Aijo, ja viņu izdotu Latvijai?

Pats Beness Aijo pastāstīja, ka 6. februārī ieradies Krievijā, lai "pastāstītu Krievijas sabiedriskajām organizācijām un Valsts domes deputātiem par situācijas saasināšanos pie frontes līnijas Luganskas un Doņeckas tautas republikās", turklāt viņu interesēja situācija Šiesā, kur notika protesti sakarā ar plāniem radīt atkritumu poligonu. Tur Aijo ieradās 7. februārī un dažas dienas vēlāk devās uz Urdoma ciemu, bet no turienes bija iecerējis doties uz Maskavu, taču viņu aizturēja likumsargi.

"Mani nogādāja policijas nodaļā un pastāstīja, ka 2019. gada novembrī Latvija, izrādās, izsludinājusi mani meklēšanā Interpolā sakarā ar manu militāri politisko darbību Donbasā un aicinājumiem gāzt valsts varu Latvijā," pastāstīja Aijo.

Latvijas pilsonis tika aizturēts un nogādāts prokuratūrā, kur advokāta klātbūtnē uzrakstīja paskaidrojumu. Tika sastādīts aizturēšanas protokols un dāvāta iespēja veikt vienu telefona zvanu. Šo iespēju viņš izmantoja, lai sazinātos ar saviem politiskajiem sabiedrotajiem no Krievijas Komunistiskās partijas. "Mani aizturēja uz divām diennaktīm un nosūtīja oficiālu pieprasījumu Latvijai par manas krimināllietas niansēm," pastāstīja Aijo.

13. februārī Aijo tika atbrīvots, tagad viņš gaida prokuratūras lēmumu par iespējamo ekstradīciju.

Айо Бенес получил паспорт ДНР - Sputnik Latvija
Latvijai ir garas rokas: pret Benesu Aijo ierosinātas trīs jaunas krimināllietas

Viņš pastāstīja, ka plāno doties uz Maskavu un lūgt politisko patvērumu Krievijā. Valsts prezidentam Vladimiram Putinam adresēto iesniegumu palīdzējusi sastādīt viņa advokāte.

Pret Benesu Aijo, kurš saņēma pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas pasi, Latvijā ierosinātas divas krimināllietas. Viena, senāka – par aicinājumu gāzt valsts varu. Otra, jaunāka – par nelikumīgu dalību karadarbībā aiz Latvijas robežām. Maksimālais sods par to – brīvības atņemšana uz 10 gadiem.

2014. gada aprīlī Ukrainas valdība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām LTR un DTR, kas pasludināja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. ANO dati liecina, ka konfliktā dzīvības zaudējuši vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku. Jautājums par situācijas noregulēšanu tiek apspriests, pieņemti dokumenti, kuri reglamentē konflikta deeskalāciju. Taču arī pēc pamiera vienošanās starp konflikta pusēm turpinās apšaudes.

Ziņu lente
0