"Nebūs krievu balsis, aizmirsti!": nacionālpatrioti kritizē Rīgas mēra kandidātu

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasТелевизионная испытательная таблица на экране телевизора
Телевизионная испытательная таблица на экране телевизора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts un uzņēmējs Mārtiņš Staķis atļāvies aizstāvēt krievvalodīgos televīzijas skatītājus. Nacionālpatrioti draud ar specdienestiem.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Saeimas deputāta un uzņēmēja Mārtiņa Staķa nelielā intervija par televīzijas ierobežojumiem Latvijā, kurā viņš paziņoja, ka neuzskata par noziegumu runāt ar cilvēkiem viņu valodā, radījusi nacionālpatriotu sašutuma vilni.

Raidījumā telekanālā "Riga TV24" Mārtiņš Staķis, kurš ārkārtas vēlēšanu gadījumā kļūs par Rīgas mēra kandidātu no apvienības "Attīstībai/Par!", pastāstīja, ka aptuveni puse no no 96% cilvēku, kuri nepārvalda latviešu valodu, neskatās arī televīziju latviešu valodā.

Президент Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
"Tālāk ko – grāmatas dedzināt?" Levits piedāvā ierobežot TV programmas krievu valodā

"Beidzot jāsāk ar viņiem runāt. Tas nozīmē - viņu valodā," stāsta Mārtiņš Staķis un piebilda, ka tas ir ļoti grūts lēmums.

Pēc viņa domām, lēmums aizliegt krievu valodā translējošos telekanālus un zaudēt šos cilvēkus ir ļoti bīstami valsts drošībai.

"Es nāku no tās pasaules, kas uzskata, ka tas nav noziegums, ja mēs runājam ar cilvēkiem viņu valodā. Īpaši tad, ja mums ir jāskaidro Latvijas vēsturē, Latvijas politikā svarīgi jautājumi," savu domu noslēdza Staķis.

Politiķa viedoklis radījis sašutuma vētru patriotiski noskaņotās publikas aprindās – galvaspilsētas mēra kandidātu nekavējoties atmaskoja par koķetēšanu ar krievu tautības vēlētājiem, apsūdzēja nodevībā un pat piedraudēja ar specdienestiem.

"Staķis par TV krievu valodā: "Beidzot jāsāk ar viņiem runāt. Tas nozīmē - viņu valodā," Mārtiņa Staķa galveno domu izcēla Twitter lietotājs Nepareizais.

​Publikācija nekavējoties sapulcēja satrauktus komentētājus, kuri deputātam pieminēja arī viņa dienestu Zemessardzē.

​"Mārtiņš piemirsis, ka reklāmas klipos skraida NBS uniformā ar ieroci! T.s. krievvalodīgajiem tas ir signāls, ka Mārtiņš gatavojas šaut uz "naši", kad tie nāks atbrīvot uz ceļiem nospiesto "krievu pasauli". Nebūs krievu balsis, aizmirsti!" Staķa flirtēšanai ar krievu elektorātu svītru pārvilka lasītājs ar lietotājvārdu Sportsmenis.

​"Latvijas armija, ko tas te kangars dara jūsu rindās?" sašutis Gatis Punders.

​"Šis ir kārtējais kāpiens uz grābekļiem. Bija jau iepriekš raidījumi krieviem viņu valodā pa TV7, bet beigās savācot statistiku, noskaidrojās, ka tos paši latvieši tikai skatās. Vai varbūt cer uz krievu balsīm Rīgas vēlēšanās? SC konkurents?" taujā НВ Vanemvakkurį™.

​"Un par ko ar viņiem runāt? Par 9.maiju?" Gatis Priede bija neizpratnē.

​"Bagāto cilvēku problēmas. Būtu izaudzis Ķengaragā vai Bolderājā būtu bijis tik daudz iespēju "parunāt ar krieviem"!" konstatēja Ēriks Daliba.

​"Šādi paziņojumi jāvērtē dienestiem - būtībā publisks aicinājums nepildīt valsts valodas likumu un klaji ignorēt @valstsgriba atgādināto - Latvijā visiem kopējā saziņas valoda ir latviešu, pilsoņiem pienākums to zināt un lietot," ar vēl neizzinātām Latvijas likumdošanas šķautnēm biedē dzejniece Liāna Langa.

Юрий Петропавловский - Sputnik Latvija
LKS novērtēja Šadurska ieceri kļūt par deputātu cīņai pret krievisku Rīgu

Latvijas prezidents Egils Levits vērsies Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, ierosinot pārskatīt likumu par elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem. Valsts vadītājs uzskata, ka ir jāmaina prasības pret kanālu retranslatoru bāzes piedāvājumu, paketēm, ko piedāvā kabeļtelevīzijas operatori.

Nepieciešamību grozīt likumu prezidents pamato ar rūpēm par valsts informatīvās telpas nostiprināšanu. Pēc viņa domām, stipra informācijas telpa ir svarīgs valsts demokrātijas un drošības jautājums. Likumdevējam ir jānodrošina, lai Latvijas iedzīvotājiem būtu pieejamas kvalitatīvas un daudzveidīgas televīzijas programmas, kas stiprina Latvijas piederību Eiropas kultūras telpai, skaidro prezidents.

Levits iesaka vismaz 80% bāzes piedāvājumā pieejamo programmu jāveido kādā ES vai EEZ oficiālajā valodā.

Ziņu lente
0