Latviešiem atkal līdīs kabatā: elektroinstalācijas pārbaude būs obligāta

© Foto : pixabay.com / stevepbПортмоне с кредитными картами в кармане
Портмоне с кредитными картами в кармане - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liela daļa privāto māju un dzīvokļu īpašnieku pat nenojauš, ka reizi desmit gados viņiem jāpārbauda eletroinstalācija savā mājoklī.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Var turpināt dzīvi jautrā neziņā, taču, piemēram, apdrošināšanas aģents vai ugunsdrošības inspektors var pieprasīt dokumentus par elektroinstalācijas pārbaudi, tātad atkal nāksies pavērt naudas maciņu, raksta "MK Latvija".

Kā tas notiek? Elektriķis pārbauda elektroinstalācijas kontaktus vizuāli, kā arī ar termokameras palīdzību – tā ir obligāta prasība. Pārbaudes gaitā tiek noskaidrotas vājās vietas un konstatētas iespējamā uzliesmojuma potenciālās vietas un iemesli. Termouzņēmumi tiek pievienoti pārbaudes aktam.

Пожар на одном из рынков Риги - Sputnik Latvija
VUGD: tikai aptiekās nepārdod dūmu detektorus

Iedzīvotājiem var piespriest sodu par regulārās pārbaudes neveikšanu, turklāt apdrošinātājs var atteikties no izmaksām pēc apdrošināšanas gadījuma iestāšanās, vēsta "Neatkarīgā Rīta Avīze". Aktam jāpievieno atskaites par visiem saņemtajiem datiem, fotouzņēmumi, eksperta sertifikāts, viņa slēdzieni un ieteikumi. Faktiski, tā ir bieza klade, kas nonāk nekustamā īpašuma saimnieka rokās.

Atrast sertificētu speciālistu, kurš kvalitatīvi pārbaudīs vienu dzīvokli, ir dārgs un sarežģīts prieks. Eksperti vēlas pārbaudīt ne tikai jūsu dzīvokli, bet arī visu māju, labāk pat vairākas mājas uzreiz, tāpēc bieži vien elektriķi var jums atteikt. Sameklēt sertificētu elektrotīklu inženieri, kam ir tiesības veikt pārbaudes un sniegt slēdzienu, ir sarežģīti – viņu nemaz nav tik daudz.

Visas šīs pārbaudes ir vajadzīgas tāpēc, ka 2016.gadā Ministru kabinets pieņēma Ugunsdrošības noteikumus Nr.238. un to 56.punkts pauž: "Elektroinstalācijas (tai skaitā zemējuma un zibensaizsardzības ierīces) pārbaudi veic reizi 10 gados, bet, ja objektā vai teritorijā ir sprādzienbīstama vide, – reizi divos gados; ķīmiski agresīva vide, – reizi gadā."

Skursteņslauķis - Sputnik Latvija
Nāvējošā apkure: netīrīti dūmvadi Latvijā – iemesls simtiem ugunsgrēku

Tāpēc lielākajai daļai iedzīvotāju ieteicams veikt pārbaudi jau tagad, ja tuvākajos 10 gados tā nav notikusi. Uzskatāma ugunsdzēsēju statistika: trešā daļa ugunsgrēku izceļas bojātas elektroinstalācijas uh īssavienojumu rezultātā. Padomju laikā būvētajās ēkās elektroinstalāciju ieteicams nomainīt ne vien dzīvokļos, bet arī koplietošanas telpās. Pārbaudes atskaites var pieprasīt gan VUGD pārstāvji, gan apdrošinātāji pirms līguma noslēgšanas vai kompensācijas izmaksas.

Interesantākais un svarīgākais jautājums – cik tas maksā? Rīdziniece Ilga sameklēja speciālistu, kurš piekrita pārbaudīt elektroinstalāciju viņas dzīvoklī. Viņš atrada nolietotu vadu fragmentu, ko pieprasīja nomainīt, pretējā gadījumā viņš atteicās sniegt slēdzienu. Pēc problemātisko iecirkņu nomaiņas Ilga saņēma slēdzienu uz vairākām lapām un tagad gandarīta gaida apdrošināšanas aģentu, kam sola parādīt pārbaužu žurnālu. Nākamā pārbaude jāveic pēc 10 gadiem.

Viena dzīvokļa pārbaude un slēdziens Ilgai izmaksāja 85 eiro, par nelielas privātmājas pārbaudi nāksies samaksāt vismaz 200 eiro. Administratīvais sods par ugunsdrošības noteikumu pārkāpumu fiziskai personai sastāda 30-280 eiro, juridiskai personai – no 280 līdz 1400 eiro.

Ziņu lente
0