Politika

Petropavlovskis: 16. martā uzzināsim, cik svarīga Rīgai ir tās reputācija

© Sputnik / Sergey MelkonovЮрий Петропавловский
Юрий Петропавловский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputātu vēstule par 16. marta gājiena aizliegšanu nav obligāts izpildīšanai Rīgas domē, taču tas balstās uz Eiropas Savienības augstākā likumdošanas institūta saistošā dokumenta.

RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Latvijas Krievu savienība vakar nosūtīja Rīgas domei atklātu vēstuli ar aicinājumu nepieļaut 16. martā gājienus un manifestācijas, kuru mērķis ir godāt un slavēt Waffen SS leģiona kareivjus. Trīsdesmit astoņu eirodeputātu parakstītās vēstules autori atgādina, ka savā rezolūcijā par nacisma slavēšanas nosodīšanu Eiropas Parlaments attiecina ikgadējo 16. marta gājienu Rīgā pie uztraukumu raisošu neonacistu aktivizēšanās darbību gadījumu skaita.

Nacisma atdzimšanas un slavēšanas novēršanas darbam jānotiek metodiski un nepārtraukti visdažādākajos līmeņos – šī milzīgā problēma nevar būt atrisināta nedz ar vienreizēju iesniegumu, nedz ar Eiropas Parlamenta rezolūciju, atzīmēja Sputnik Latvija intervijā Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Jurijs Petropavlovskis.

"Atklātajā vēstulē ir atsauce uz Eiropas Parlamenta rezolūciju, kur tiek nosodīta nacisma un neonacisma slavēšana. Tādēļ šo lūgumu var kvalificēt kā aicinājumu izpildīt šo rezolūciju, kas ir visnotaļ zīmīgs dokuments Eiropas Savienības dalībvalstīm," paziņoja Petropavlovskis.

Politiķis paskaidroja, ka Rīgas domei EP deputātu vēstule nav administratīva un nav obligāta izpildīšanai, taču tā ir politiska darbība, kas bāzējas uz saistoša Eiropas Parlamenta dokumenta – ES augstākā likumdošanas institūta. Pēc Petropavlovska sacītā, reakcija uz atklāto vēstuli Eiropas Parlamenta rezolūcijas pastāvēšanas nosacījumos parādīs, cik varasiestādēm ir dārga Rīgas un Latvijas reputācija.

Президент РФ Владимир Путин выступает на Всемирном форуме памяти жертв Холокоста в Израиле - Sputnik Latvija
Putins: vietējie līdzskrējēji Eiropā savā nežēlībā pārspēja nacistu saimniekus

Latvijā katru gadu 16. martā tiek rīkots latviešu SS leģiona dalībnieku un to piekritēju gājiens. Heinriha Himlera pavēle no 1943. gada 24. marta definēja: "latviešu leģions" ir vispārējs nosaukums latviešiem, kuri dien visos Waffen SS latviešu militārajos formējumos, ieskaitot policijas bataljonus.

Nirnbergas procesā – tiesā pār galvenajiem nacistiskajiem kara noziedzniekiem SS līdz ar SD, gestapo un nacionālsociālistisko vācu partiju tika atzīta par noziedzīgu organizāciju. Maskava vairākkārt saukusi Rīgā notiekošos maršus par godu latviešu leģionam par cīņā pret fašismu kritušo piemiņas zaimošanu. KF ĀM atzīmēja, ka varasiestāžu nolaidības dēļ Latvijā notiek atklāta neonacisma atdzimšana.

Петропавловский: реакция на письмо евродепутатов покажет, насколько Риге дорога репутация
Ziņu lente
0