Politika

Bijušais Satversmes tiesas tiesnesis: bez tiesas lēmuma Lembergs skaitās nevainīgs

© pixabayМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cita valsts pateica, ka Lembergs ir vainīgs, Latvijas amatpersonas to apstiprināja, un kas tagad būtu jādara tiesai, interesējas jurists.

RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Bijušais Latvijas Satversmes tiesas vadītājs Gunārs Kūtris pastāstīja intervijā izdevumam Free city.lv par sankciju pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu juridiskajām sekām.

2019. gada 9. decembrī ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles pārvalde (OFAC) uz tā saucamā Magņitska likuma pamata ieviesa sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu un četrām ar viņu saistītām kompānijām: Ventspils brīvostu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Pēc Kūtra sacītā, kad tika pieņemts likums par sankcijām, tad neviens nedomāja, ka tās var tikt piemērotas pret Latvijas iedzīvotājiem un pret Latvijas uzņēmumiem. Sakarā ar to Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) aizgājušā gada beigās bija steigā jāizlemj, kādā veidā piemērot sankcijas pret Latvijas iedzīvotājiem, jo cilvēkam taču kaut kā ir jādzīvo, jāuztur ģimene, bērni, jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem un t.t.

"Man liekas, ka diez vai vēl kāda Eiropas Savienības valsts pieņēma likumu, ar kuru automātiski tiek atzītas un izpildītas visu ES un NATO valstu visa veida sankcijas. Kā jau ierasts, esam pionieri šajā ziņā. Tradicionāli mēs darām 200% no tā, kas ir jādara, nedomājot, kāds var būt rezultāts," sacīja Kūtris.

Juridiskā ziņā viņu uztrauc izstrādāta mehānisma trūkums. Cita valsts pateica, ka Lembergs ir vainīgs, Latvijas amatpersonas to apstiprināja. Un kas tagad jādara tiesai, kura izskata šo lietu?

"Ceru, ka mūsu tiesneši ir pietiekami neatkarīgi, lai izskatītu lietu tā, kā tai jābūt izskatītai. Taču nedod dievs, ka tieslietu ministrs paziņo, ka ASV pareizi piemēroja sankcijas un šis cilvēks ir korumpēts. Jo tieslietu ministrs ir amatpersona valstī, no kuras ir atkarīga tiesnešu karjera. Viņš taču piedāvā kandidatūras paaugstināšanai tiesnešu karjerā. Ja viņš tā ir izteicies, tad viņš par 100% pārkāpis tiesas neatkarību. Taču, es ceru, ka viņš ir pietiekami gudrs jurists, lai to nedarītu," uzskata Kūtris.

Pēc viņa sacītā, kamēr nav tiesas lēmuma, valsts oficiālajām viedoklim jāizskatās šādi: Lembergs neskaitās vainīgs.

"Sankcijas – tas ir tīri politisks lēmums. Viens vai otrs cilvēks nepatīk varai, un vara visiem saka, lai ar viņu neviens nekārto nekāda veida darīšanas. Spiedogs uzlikts," nobeigumā sacīja viņš.
Ziņu lente
0