"Oficiāla divvalodība": pircēju šokējusi krievu valoda aptiekā

© Sputnik / Sergey MelkonovАптека, куда обратилась пострадавшая
Аптека, куда обратилась пострадавшая - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārtējā Latvijas iedzīvotāja nonākusi šokā pēc saskaršanās ar krievu valodu – šoreiz vārdi krievu valodā tika atklāti uz Francijā ražota medicīniska preparāta.

RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Latvijas iedzīvotāja pauda sašutumu, atklājot uz deguna aerosola pudeles vārdus krievu valodā. Savās dusmās viņa padalījās ar sekotājiem Twitter.

"Atrodiet atšķirības: pa kreisi pirms pāris gadiem pirkts, pa labi - aizvakar. Nesaistīti: Latvijā stājusies spēkā oficiāla divvalodība?" vaicā lietotāja ar lietotājvārdu Bumbuls, publicējot deguna aerosola Humer pudelīšu fotogrāfijas.

​Norūpējušies lasītāji uzreiz reaģēja uz tik, viņuprāt, nebijušu netaisnīguma faktu.

​"Pag, divvalodība? Tai bundžai pa labi uzraksti ir tikai angļu un krievu valodās. Tātad latviešu valodai valsts valodas statuss jau atņemts?" kurina etnisko "draudzību" Ints Goze.

​"Tu nezināji?" sarkastiski pārvaicā autorei Meta Sniedze.

Neiztika arī bez tūlītējas tradicionālas sūdzības Valsts valodas centram.

​"Uz iepakojuma jābūt uzlīmei ar informāciju latviešu valodā," ziņo lietotāja ar lietotājvārdu lienyte, atzīmējot publikācijā Valsts valodas centru.

​"Ceru, ka bija, ja domāts - kastē. Bet to izlidināju ārā," beidzot atzīstas tvīta autore Bumbuls.

Aptiekas nosaukumu sašutusī Latvijas iedzīvotāja nenorādīja, taču interesanti ir tas, ka šoku publikācijas autorei izraisīja iepakojums tieši ar krievu vārdiem. Lai gan, spriežot pēc meklēšanas rezultātiem, Latvijas aptiekās šīs firmas preparātus var atrast pat ar arābu uzrakstiem.

Atzīmēsim, ka nesen atklājās cits traģikomisks stāsts, kas saistīts ar medicīnisku preparātu nosaukumu, kurš moka Latvijas nacionālpatriotu prātus jau vairākus gadus – tabletes, kam uz iepakojuma rakstīts Tabletki ot Kašļa. Izrādījās, ka Tabletki ot Kašļa – tā ir firmas zīme, un rakstā tā kā ir reģistrēta, taču norūpējušies cīnītāji par latviešu valodas tīrību vienalga nerimstas.

Центр государственного языка - Sputnik Latvija
Iznīcināt vai latviskot: krievu "vatruškas", "tabļetki" un "kiļku" vēlas "izbarot" VVC

Atgādināsim, ka Valsts valodas centrs (VVC) regulāri pieņem sūdzības no latviešu valodas aizstāvjiem. Aizpagājušajā gadā Centrs laida klajā pat speciālu lietotni "Valodas draugs", ar kura palīdzību ikviens lietotājs var nosūtīt paziņojumu par valodas normu pārkāpumu vai, tieši pretēji, paslavēt par latviešu valodas lietošanu.

Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neraugoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Valodas likuma ievērošanu Latvijā uzrauga Valsts valodas centrs (VVC). VVC redzeslokā ir politiķi, kuri pārāk bieži lieto krievu valodu vai slikti prot latviešu, biznesmeņi, kuri izvieto nelatviskus uzrakstus, uzņēmumi un organizācijas, kuras izsūta bukletus svešvalodās un kuru darbinieki sarunājas ar klientiem svešvalodās, vieskoncerti un pat skolu izlaiduma pasākumi un bērnu laukumi.

Ziņu lente
0