Ministri piekrīt: Latviju pārvaldīs mākslīgais intelekts

© Sputnik / Sergey MelkonovРобот-трансформер Бамблби развлекает детей
Робот-трансформер Бамблби развлекает детей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valsts pārvaldē jau tagad tiek izmantoti risinājumi uz mākslīgā intelekta bāzes.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. Ministru kabinets atbalstījis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) informatīvo paziņojumu par risinājumu attīstību uz mākslīgā intelekta bāzes, vēsta BB.lv.

VARAM uzsvēra, ka nākotnē mākslīgais intelekts, domājams, kļūs par vadošo tehnoloģiju, kas līdz ar trīsdimensiju (3D) un četru dimensiju (4D) druku, gēnu inženieriju, materiālzinatni, 5G tīkliem un citām tehnoloģijām veidos "ceturtās rūpnieciskās revolūcijas" pamatus, kas mainīs ne tikai pasaules ekonomiku, bet arī sabiedrību.

Камера видеонаблюдения - Sputnik Latvija
Jelgava iesoļojusi nākamajā gadsimtā: kā valstī izmanto videonovērošanas kameras

Informatīvajā paziņojumā izklāstīta nacionālā politika no mākslīgā intelekta risinājumu ieviešanas viedokļa publiskās pārvaldes prioritāšu aspektā un aprakstīti pasākumi šo risinājumu pielietošanas atbalstam nākamo triju gadu laikā.

Risinājumi uz mākslīgā intelekta bāzes jau tiek izmantoti Latvijas valsts pārvaldē. Piemēram, Uzņēmumu reģistra un Valsts ieņēmumu dienesta klientus apkalpo virtuālie asistenti, un paralēli tiek veidots universāls virtuālais asistents valsts pārvaldei, ko varēs izmantot visas iestādes.

Ceļu satiksmes drošības direkcija izmanto mākslīgo intelektu automatizētai auto numuru atpazīšanai fotoradaros. Rezultātā ceļa posmos, kuros uzstādīti šie fotoradari, ceļu satiksmes negadījumu skaits samazinājies par 43%, bet bojā gājušo skaits samazinājies par 87%, liecina 2018.gada dati.

Plānots, ka nākotnē risinājumi uz mākslīgā intelekta bāzes ļaus piedāvāt personalizētus valsts un pašvaldību pakalpojumus.

Ziņu lente
0