Kaijas ir visneizglītotākās: kā Rīgas lidosta aizsargā lidmašīnas

© PixabayЧайки
Чайки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vārnas un piekūni reti saduras ar lidmašīnām, galvenos draudus Rīgas lidostai rada bezbailīgās kaijas.

RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Rīgas lidosta veiksmīgi pasargā dzīvniekus un lidmašīnas vienu no otra, pastāstīja radio Baltkom ēterā lidostas "Rīga" vadītāja padomnieks stratēģiskās attīstības jautājumos Artūrs Kokars.

Augusta vidū lidmašīnas Airbus A321 pilotiem, kura devās no Žukovskas lidostas uz Simferopoli, nācās steidzamā kārtā nosēdināt lidmašīnu kukurūzas laukā, jo tā dzinējos pacelšanās laikā iekļuva kaijas. Pateicoties pilotu meistarībai un ekipāžas aukstasinīgumam nosēšanās notika veiksmīgi, visi pasažieri izdzīvoja.

Пассажиры на регистрации в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Ceļotāji atklāja dažus ērta pārlidojuma noslēpumus

"Runājot par nosēšanos putnu nokļūšanas dēļ dzinējos, pasaulē stāsta par divām šādām situācijām. Izņemot "kukurūzas lauku", ir vēl arī "Hudzonas brīnums" – tas vispār ir ārpus iespēju teorijas, ka tur iztika bez upuriem. Arī Krievijas piloti veica fantastisku darbu, tā ir viņu meistarība un pareizu lēmumu pieņemšana," paziņoja Kokars.

Kaijas traucē arī Rīgas lidostai: 2018. gadā lidsabiedrības airBaltic lidmašīna saskrējās ar putnu baru pacelšanās laikā un bija spiesta nosēsties. Pēc Kokara sacītā, lidostā ļoti nopietni attiecas pret "putnu jautājumu".

"Runājot par Rīgas lidostu, patiešām, mums ir atsevišķs faunas monitoringa un kontroles dienests – tie nav tikai putni, bet arī dzīvnieki, tostarp lapsas. Mūsu lidostā strādā speciāls radars, kurš informē par putnu pulcēšanos baros vai atsevišķiem liela izmēra faunas pārstāvjiem," pastāstīja Kokars.

Pēc viņa domām, visgrūtākās ir kaijas.

"Tāpat mums ir speciālas audio sistēmas putnu atbaidīšanai. Tā kā mēs tiekam galā. Taču jebkurai lidostai kaijas – tie ir visneizglītotākie putni. Tās ir ļoti grūti aizbiedēt prom, tās ātri pierod pie kaitinātājiem. Neviena vārna, neviens piekūns nenokļūs lidmašīnas ceļā. Vislielākais riska faktors ir kaijas. Turklāt mūsu lidosta atrodas uz migrācijas ceļa. Taču nopietnu incidentu nav bijis," paziņoja Kokars.

Ziņu lente
0