Latvija un Somija kopā strādās pie jauna tipa BTR izstrādes

CC0 / pxhere / Флаг Финляндии
Флаг Финляндии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viens no Latvijas dalības priekšnosacījumiem jaunā BTR izstrādē ir Latvijas rūpniecības izmantošana projektā.

RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka Somijas un Latvijas aizsardzības ministrijas ir parakstījušas vienošanos par savstarpēju jauna tipa bruņutransportiera (BTR) izstrādi uz somu grupas Patria bruņu platformas pamata ar riteņu pāra formulu 6x6, raksta Press.lv.

"Mūsu ( Latvijas un Somijas) bruņoto spēku vajadzības ir līdzīgas, taču ne identiskas. Savstarpējās diskusijās secinājām, ka tirgus nepiedāvā transportlīdzekļu platformas, kas tieši atbilstu visām prasībām, tāpēc pieņēmām lēmumu sākt pētniecības un izstrādes programmu uz Patria 6x6 platformas bāzes, kas piedāvā vispiemērotāko lietojamību, iespējas un vislabāk atbilst Latvijas un Somijas prasībām," paziņoja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks vienošanās parakstīšanas ceremonijā.

Pirmo jauno bruņutransportieru uz Patria 6x6 platformas paraugu piegādes Latvijas Bruņotajiem spēkiem ir gaidāmas 2021. gadā, teikts preses relīzē.

Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltiju "aizsargās" Polija ar amerikāņu "spēļmantiņām"

Viens no priekšnosacījumiem Latvijas dalībai šajā projektā ir Latvijas rūpniecības iesaistīšana. Latvijas Aizsardzības ministrija noteiks attiecīgas prasības Latvijas uzņēmumu tehnisko iespēju dalībai un tehnoloģiju nodošanai turpmākajā pārrunās ar somu ražotāju Patria.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka 2019. gada janvārī Iepirkumu uzraudzības birojs nav ļāvis Latvijas Aizsardzības ministrijai noslēgt līgumu 200 miljonu eiro vērtībā par bruņumašīnu iegādi ar Somijas kompāniju Oy Sisu Auto Ab, kura bija uzvarējusi tenderī.

Taču Latvijas aizsardzības ministrs toreiz izdomāja, kā atrisināt šo problēmu. Viņš paziņoja, ka bruņutehniku tagad meklēs starpvalstu līmenī.

Ministrs uzrakstīja vairākām Latvijas sabiedroto valstīm ar mērķi ievākt informāciju par iespējamo sadarbību un savstarpēju bruņutehnikas iegādi. Toreiz Pabriks uzsvēra, ka viņam prioritāra ir starpvaldību līgumu noslēgšana.

Tāpat viņš atzīmēja, ka, veicot tehnikas iegādi, viņš vēlas redzēt caurspīdīgu divu valstu līgumu. Turklāt ir svarīgi piegādes termiņi, kā arī mašīnu atbilstība Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām.

Ziņu lente
0