Būs haoss: limbažnieki gatavojas protestēt pret divu pagastu atdalīšanu

CC BY-SA 2.0 / Saeima / Ieva Ābele / Protesta akcija pie SaeimasМноготысячная акция протеста медиков и противников краевой реформы у Сейма
Многотысячная акция протеста медиков и противников краевой реформы у Сейма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Limbažos ir gatavi iesniegt prasību Satversmes tiesā, ja no novada tiks atdalīti divi pagasti, savukārt Krimuldā par savas pašvaldības sadalīšanu vispār uzzinājuši no televīzijas ziņām; kādēļ vietējie iedzīvotāji nevēlas šādas pārmaiņas.

RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. Limbažu novada sadalīšana administratīvi teritoriālās reformas rezultātā radīs haosu, pārliecināti limbažnieki, vēsta TV3.

Politiķi vēlas atdalīt no Limbažu novada Vidrižu un Skultes pagastu, lai iekļautu tos jaunajā Saulkrastu novadā.

Parakstu vākšana, protesti un tiesāšanās

Vietējie iedzīvotāji gatavojas protestiem un tiesvedībām. Viņi uzskata, ka šādu izmaiņu gadījumā viņu dzīve tiks nopietni apgrūtināta. Piemēram, šobrīd Vidrižu skolēni brauc uz skolu Limbažos ar novada autobusu. Ja Vidrižus pievienos Saulkrastiem, situācija mainīsies, jo no Vidrižiem līdz Saulkrastiem autobuss iet reizi dienā, savukārt uz Limbažiem – gandrīz katru stundu, uzsver vietējie iedzīvotāji.

Перед зеркалом - Sputnik Latvija
Nacionālā apvienība piedāvā neapvienot Ventspili ar novadu

Nedēļas laikā, kas ir pagājusi kopš brīža, kad parādījās baumas par Vidrižu un Skultes pievienošanu Saulkrastiem, savākti jau 1700 parakstu pret novada sadalīšanu.

"Man daudz draugu Saulkrastos, viņi tādu naudu maksā pa savu NĪN, ka es no savas pensijas nezinu, kā tikšu galā," saka Vidrižu iedzīvotājs Valdis.

Savukārt Skulte ir tuvāk Saulkrastiem, un tur ir tādi, kas neizjūt savu saikni ar Limbažiem. Piemēram, vietējais iedzīvotājs Alfrēds stāsta, ka viņam esot maz lietu, kas kārtojamas Limbažos, taču viņš jau kaut kā ir pieradis, ka Skulte pieder pie šī novada. Pēc viņa sacītā, ja viņa pagastu pievienos Saulkrastiem, viņam lielas starpības nebūšot.

Haoss ir neizbēgams

Limbažu domes ārkārtas sēdē 29. janvārī deputāti pieņēma lēmumu kategoriski uzstāties pret novada sadalīšanu. Iedzīvotāji ir gatavi protestēt, savukārt dome – vērsties Satversmes tiesā. Limbažu deputāti uzskata, ka piedāvātās izmaiņas padarīs pašvaldību vājāku.

Saulkrastu novadā var tikt iekļauts ne vien Skultes un Vidrižu pagasts, bet arī Krimuldas novada Lēdurgas pagasts, kā arī Ādažu novada Sējas pagasts. Krimuldā par savas pašvaldības sadalīšanu vispār uzzinājuši pateicoties televīzijas ziņām.

"Šis te risinājums ir bezjēdzīgs, nākotnē pirmos gadus Saulkrastu novads būs haoss," pārliecināts Limbažu domes priekšsēdētājs Didzis Zemmers (ZZS).

Mērs brīdina, ka apvienot novadus ir daudz vienkāršāk, nekā sadalīt. Arī paši limbažnieki ir pret savu pagastu nodošanu jaunajam novadam.

"Viņi grib savākt tos bagātākos pagastus, lai Limbaži vienkārši pašlikvidējas," uzskata Alojas iedzīvotāja Dana.

Aloju vēlas pievienot Limbažiem, un viņa šo lēmumu atbalsta, jo trīs no četriem viņas bērniem mācās Limbažos. Dana uzskata, ka divu pagastu atdalīšana nevienam nav vajadzīga, tās vienkārši ir politiskās spēles.

Ja pēc konsultāciju beigām Saeima tomēr atbalstīs četrdesmitā novada izveidi, Limbaži zaudēs 25 tūkstošus hektāru novada teritorijas un, kas ir vēl svarīgāk, trīs ar pusi tūkstošus iedzīvotāju.

Ziņu lente
0