Mazgājiet rokas, lai izvilktu līdz pavasarim: ārsts pastāstīja par koronavīrusu

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasСезонное отключение горячей воды
Сезонное отключение горячей воды - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotājiem gripa nav īpaši bīstama, un no koronavīrusa nav vērts baidīties – vienkārši biežāk jāmazgā rokas, uzskata ārsts.

RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. Latvijai ir jānoturas līdz pavasarim, kad mainīsies laikapstākļi un no Ķīnas izplatījušais koronavīruss zaudēs savu spēku, paziņoja telekanālā RigaTV24 raidījumā "Preses klubs" ārsts, Rīgas Stradiņa universitātes docents Dins Šmits.

Pēc viņa teiktā, pagaidām nav pamata krist panikā.

"Latvijai ir svarīgi noturēties līdz pavasarim, jo mainīsies laikapstākļi, kļūs siltāk un ir pamats domāt, ka vīruss, līdzīgi gripai, neizdzīvo šādos apstākļos. Otrkārt, šis vīruss, līdzīgi gripai, vairāk ir bīstams vecāka gadagājuma cilvēkiem. Ja infekcija tomēr atnāks uz šejieni, tad, visdrīzāk, sirmgalvjiem organisma fizioloģisko un bioloģisko īpatnību dēļ nāksies izsargāties vairāk, nāksies vairāk laika pavadīt mājās.

Galu galā ir jāsaprot, ka Latvijas tauta savā vairākumā ir ļoti drosmīga tauta. Tai ir drosmīga attieksme pret gripu, kas ir līdzīga slimība. Tā nogalina vairāk cilvēku, nekā šis konkrētais koronavīruss. Un ja tā paskatās, tad mēs arī īpaši nevakcinējamies, nemazgājam rokas, neievērojam citus drošības pasākumus.

Es, protams, saku to ar ironiju, taču domāju, ka noteikti nav jāceļ panika. Taču būtu labāk, ja līdz mums šī te infekcija vispār nenonāktu," sacīja ārsts.

Taču, pēc viņa sacītā, vislabāk no infekcijas slimībām pasargā regulāra roku mazgāšana un citas elementāras personīgās higiēnas procedūras.

"Pirmkārt, jāmazgā rokas. Pusi bēdu mēs varam novērst, vienkārši nomazgājot rokas. Tālāk, kad braucam ar sabiedrisko transportu un pie kaut kā turamies, jācenšas neaiztikt seju ar rokām. Jo tādējādi to, ko mēs aiztiekam, mēs pārnesam uz sevi. Treškārt, kad mēs šķaudām, jācenšas nešķaudīt rokā un pēc tam atzvelties vēl pret kaut ko, bet gan jācenšas šķaudīt elkoņa izlocījumā – tad viss tur arī paliks. Absolūti vienkāršas lietas. Par 80% būsiet sevi pasargājuši," pastāstīja Šmits.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
"Varbūt uzreiz nošaut?": Dombrava glābj Latviju no koronavīrusa

Decembra beigās Ķīnas varasiestādes informēja par nezināmas izcelsmes pneimonijas uzliesmojumu blīvi apdzīvotajā Uhaņas pilsētā (Hubejas province). Eksperti konstatēja, ka slimību ierosina jauna tipa koronavīruss — 2019-nCoV.

Infekcijas gadījumi fiksēti arī Dienvidkorejā, Japānā, ASV, Taizemē, Kanātā, Vjetnamā, Singapūrā, Nepālā, Francijā, Austrālijā, Malaizijā, Kambodžā un Vācijā.

Vīruss izplatās gaisa pilienu ceļā 1-2 metru attālumā, kā arī ar kontaktiem – pieskaroties, piemēram, acīm ar netīrām rokām.

Galvenie simptomi – sauss klepus, apgrūtināta elpošana, paaugstināta ķermeņa temperatūra, vājums. Dažkārt slimība norit bez pneimonijas, to pavada vien rets sauss klepus un neliela temperatūra, taču cilvēks var inficēt apkārtējos arī ar vāji izteiktiem simptomiem.

Ziņu lente
0