Atņēma mango un riekstus: ko muitnieki neļauj ievest Latvijā

CC0 / pxhere / Манго
Манго - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizjūras mango var apdraudēt augļu kokus Latvijā, tāpēc ir aizliegts to ievest valstī.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. Tūristus pēc atgriešanās Latvijā var sagaidīt nepatīkams pārsteigums lidostā – nebūt ne visus aizjūras augļus ļauts ievest valstī, vēsta Skaties.lv, atsaucoties uz pārraidi Bez Tabu.

Gada sākumā jelgavniece Māra devusies divas nedēļas ilgā atpūtā uz Ēģipti. Kad viņa atgriezās Rīgā, muitas darbinieki lidostā pārbaudīja viņas bagāžu un lika izmest visus augļus, riekstus un sieru.

"Man pateica, ka citrusaugļus un piena produktus nedrīkstot ievest no trešajām valstīm. Vēl bagāžā ieraudzīja grauzdētos riekstus, arī tos lika izmest. Kā pamatojumu minēja, ka tā ir cīņa pret Āfrikas cūku mēri. Lidmašīnā bijām 160 pasažieru, pārbaudīja piecus vai desmit cilvēkus. Vai tiešām šādā veidā cīnās ar infekcijas slimību?" Māra bija neizpratnē.

Фрукты в корзинке - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība ievieš stingrākus noteikumus augļu, dārzeņu un augu ievešanai

"Bez Tabu" žurnālistiem neizdevās sameklēt Rīgas lidostas mājaslapā informāciju par aizliegumu ievest augļus, tādēļ nācās piezvanīt pa lidostas informācijas tālruni. Tur ieteica apjautāties muitas darbiniekiem, tomēr arī viņi nezināja, ko atbildēt, un ieteica zvanīt Pārtikas un veterinārā dienesta darbiniekiem.

PVD paskaidroja, ka no decembra vidus stājušies spēkā noteikumi par dažādu augļu un dārzeņu ievešanu no trešajām pasaules valstīm, taču ierobežojumiem nav nekādas saiknes ar Āfrikas cūku mēri.

"Uz banāniem, kokosriekstiem, datelēm, ananasiem un duriāniem ierobežojumi neattiecas. Ar augļiem var pārceļot dažādas slimības, arī kaitēkļi, augļu mušas. Tās ir bīstamas arī mūsu augļkopībā, piemēram, ķiršiem, ābelēm, plūmēm. Mēs nevēlamies tādus kaitīgos organismus, kas nav mūsu valstī," paskaidroja PVD Robežkontroles departamenta vecākais eksperts Gunārs Tīlītis.

Viņš atgādināja, ka lidostā un pie ārējām robežām izvietoti atbilstošie informatīvie plakāti.

Janvārī muitas dienests konfiscējis 130 kilogramus augļu un riekstu. Patiesībā ievesto augļu apjoms ir daudz lielāks, taču muitnieki fiziski nav spējīgi pārbaudīt visu bagāžu.

Ziņu lente
0