Specdienesta intereses stāv augstāk par sabiedrības: kādēļ VDD neļaus iekārtot parku Teikā

© Foto : pixabay / lena1Деревья на фоне голубого неба весной
Деревья на фоне голубого неба весной - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts drošības dienestā apgalvo, ka zemesgabals Teikā dzīvojamo māju ielenkumā ir vienīgā jaunajai ēkai piemērota vieta Rīgā; kādēļ specdienestam ir nepieciešama pārbrauktuve, kā tā grasās paslēpties no vietējo iedzīvotāju acīm un uz ko cer aktīvisti.

RĪGA, 24. janvāris – Sputnik. Maz iespējams, ka 15 tūkstoši iedzīvotāju parakstu pret Valsts drošības dienesta (VDD) jaunās ēkas būvniecību Teikas zaļajā zonā bijušā velotreka "Marss" vietā ietekmēs varasiestāžu lēmumu, vēsta TV3.

VDD vadītāja vietnieks Ēriks Cinkus skaidro, ka Rīgā nav citu zemesgabalu, kuri būtu piemēroti šāda veida ēkai.

Jaunā ēka ir nepieciešama, jo esošā neatbilst NATO drošības prasībām, nav piemērota jaunu funkciju veikšanai un jaunu darbinieku izvietošanai. Pēc Cinkus sacītā, zemesgabals Teikā, Brīvības gatvē 207 bijis vienīgais piemērotais variants no tiem, ko piedāvāja valsts kompānija "Valsts nekustamie īpašumi".

"Patiesībā toreiz nekāda izvēle neeksistēja. Mums tika piedāvātas divas opcijas, no kurām viena bija kādreizējā vieglās rūpniecības tehnikums, kas neatbilda ne pēc mums vajadzīgās kvadratūras, ne apkārt vajadzīgā perimetra izmēra. Otrs bija konkrētais zemes gabals," pastāstīja Cinkus.

Rīgas aktīvisti uzzināja par VDD plāniem tikai trešdien, 22. janvārī, taču jau nākamajā dienā, 23. janvārī, devās uz specdienestu, lai apspriestu šo situāciju. Pēc diskusijas viņi palika pie sava viedokļa: Teikai ir nepieciešamas sabiedriskais parks, nevis specdienesta ēka.

"Rīgas apkaimju alianses" valdes priekšsēdētājs Māris Jansons uzskata, ka VDD var atrast piemērotāku vietu, un cer, ka beigās viss pie tā arī nonāks.

VDD vadība paziņo, ka ciena sabiedrības vēlmi iekārtot parku, taču valsts drošības intereses ir svarīgākas, turklāt citas piemērotas vietas nav.

Золотая осень в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Parka vietā būs pretizlūkošanas dienests: Teikas iedzīvotājiem atklāja valsts noslēpumu

"Mēs esam dienests, kas ir reaģējošs. Mēs esam operatīvās darbības subjekts. Mums ir jābūt gataviem mobili reaģēt uz dažādiem apdraudējumiem, kas ir mūsu kompetencē. Mēs nevaram būt tālu no centra, kas ir mūsu galvenais interešu loks," skaidro Cinkus.

Savukārt sociālo tīklu lietotāji nesaprot, kādēļ specdienests, kuram ir svarīga slepenība, vēlas uzbūvēt ēku vietā, kur apkārt stāv daudzdzīvokļu mājas. To iedzīvotājiem būs viegli ieraudzīt, kādas mašīnas iebrauc un kādi cilvēki ienāk VDD teritorijā. Parasti šis specdienests ļoti cītīgi kontrolē tostarp žurnālistus, lai neviens nekādā gadījumā nefilmē cilvēkus un automobiļus iestādes teritorijā.

Specdienestā atbild, ka ar šīm problēmām tikt galā palīdzēs inženierijas un tehniskie risinājumi, kuri ir iekļauti būvprojektā.

"No otras puses, ja mēs skatīsimies Rīgas kartē, neatradīsim tādu vietu, kur varam būt pilnībā prom no cilvēku acīm, tai pat laikā saglabājot mobilitāti un reaģēšanas iespēju," piebilda Cinkus.

Lēmumu uzbūvēt VDD ēku šajā konkrētajā adresē pieņēma Māra Kučinska valdība 2017. gadā. Projekta īstenošanu uzdeva "Valsts nekustamajiem īpašumiem", un šai aģentūrai nav pienākuma ņemt vērā iedzīvotāju parakstus.

"Mēs kā kapitālsabiedrība nevaram veikt kādas izmaiņas, meklēt kādu citu lietojumu vai apturēt būvniecību," paskaidroja VNĪ pārstāve Inta Plūmiņa.

Pēc tikšanās ar VDD aktīvisti arī saprata, ka būvniecību var apturēt tikai valdības lēmums. Ja tas notiks, vējā tiks izmests miljoniem eiro, kuri tika iztērēti būvprojektam un citiem sagatavošanas darbiem.

"Tas risks ir tik liels, ka ar šo projektu, ja vispār nerespektē sabiedrības viedokli, tā uzticība arī valsts drošības iestādei tiek mazināta," atzīmēja "Teikas apkaimes biedrība" vadītāja Selīna Vancāne.

Piektdien, 24. janvārī, premjera birojā ieradīsies aktīvisti, lai izteiktu savus iebildumus attiecībā uz VDD jauno adresi. Nākamnedēļ arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) piedāvās izvēlēties jaunu vietu. Iebildumi ir gan Rīgas mēram Oļegam Burovam (GKR), gan partijai "Attīstībai/Par!".

Ziņu lente
0