SVF pārbaudīs situāciju Latvijā

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasТабличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ
Табличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamajā nedēļā Latviju apmeklēs SVF misija. Vizītes mērķis – novērtēt vispārējo makroekonomisko situāciju valstī.

RĪGA, 19. janvāris – Sputnik. Laikā no 21. līdz 24. janvārim Latvijā uzturēsies Starptautiskā valūtas fonda (SFV) misija, vēsta jauns.lv, atsaucoties uz Finanšu ministriju.

Vizītes laikā komisija novērtēs makroekonomisko situāciju Latvijā – fiskālā, monetārā un finansiālā sektora attīstību, atklāja FM pārstāvji.

Санта Пургайле - Sputnik Latvija
Latvijā turpinās slēgt bankas: FKTK atradusi trīs kandidātus

Iepriekš vēstīts, ka SFV ir neapmierināts ar Latvijas aizkavēšanos cīņā ar finanšu noziegumiem un piedraudēja iekļaut valsti "pelēkajā sarakstā".

SVF pievērsa uzmanību tam, ka Latvijai nekavējoties jāsāk Moneyval rekomendāciju īstenošana un aktīvāk jākontrolē bankas ar augstu riska pakāpi.

Pie tam eksperti atzina, ka Latvijas reformas finanšu sektorā ir riskantas, jo varēja sagraut uzticību Latvijas finanšu sektoram un apdraudēt tā stabilitāti.

SVF ziņoja, ka līdz ar ārvalstu klientu ieguldījumu apjoma samazināšanos ar šo klientu kontiem saistītie riski vairāk koncentrējas tos apkalpojošajās bankās. Šī iemesla dēļ SFV iesaka uzlabot apziņošanu par aizdomīgiem darījumiem.

Посетители в очереди в Латвийский банк во время акции Ночь музеев в Риге - Sputnik Latvija
Znotiņa par Latvijas bankām: ballīte beigusies

Jāpiebilst, ka SVF norādīja: Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) nav specifisku norādījumu par biznesa modeļu pārorientēšanu, tāpēc banku pieeja riska samazināšanas aspektā ir dažāda.

Iepriekš komisija Moneyval pagarināja Latvijai sniegto ieteikumu ieviešanas termiņu līdz augusta beigām. Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa atklāja, ka šāds lēmums pieņemts, pateicoties būtiskam progresam, ko Latvijai izdevies sasniegt cīņā ar naudas atmazgāšanu. Viņa apgalvoja, ka lielākā daļa starptautisko organizāciju ieteikumu jau īstenoti un sagatavots pirmais pārskats. Taču, acīmredzot, ar to nepietiek.

Ziņu lente
0