Politika

Lemberga starts, Ušakova izredzes un Gobzema izgāšanās: eksperts par Rīgas domes vēlēšanām

© Sputnik / Sergey MelkonovПикет – "Нет монополии! Нет TIrIga" у здания Рижской думы
Пикет – Нет монополии! Нет TIrIga у здания Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Juraša, Lemberga, Gobzema, Ušakova un Amerikas sankciju faktors: kā nesajaukt kārtis Rīgas domes vēlēšanās.

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. Galvaspilsētas domes atlaišanas iniciatori kļūdās savos aprēķinos. Savukārt Ventspils mēra Aivara Lemberga pievienošanās priekšvēlēšanu cīņai Rīgā vispār var sajaukt visas kārtis.

Šādu viedokli intervijā Neatkarīgajai Rīta Avīzei pauda Rīgas mēra Oļega Burova no Pilsētas attīstības departamenta vadītāja vietas izpildītāja amata atstādinātais Emīls Jakrins, raksta Freecity.

"(Attīstībai/Par vadītāji Juris) Pūces kungs un (Edgars) Jaunupa kungs ir kļūdījušies savas stratēģijas izvēlē. Šobrīd neviena pazīme neliecina, ka viņi, pateicoties iecerētajām ārkārtas vēlēšanām, kā uzvarētāji varētu iejāt baltā zirgā Rīgas domē," uzskata viņš.

Juraša faktors

Šajā kontekstā rodas jautājums: vai Rīgas domes vēlēšanās piedalīsies Juris Jurašs? Satversmes tiesa viņam to ir ļāvusi. Tiesa, pats viņš teica, ka uz šīm vēlēšanām neies. Ja tomēr Jurašs piekritīs iet vēlēšanās, starp visām valdošajām partijām JKP būs vislielākais potenciāls.

Депутат Сейма Артусс Кайминьш - Sputnik Latvija
Deputāts izskaidroja KPV LV sašķelšanos: visa lieta ir "Saskaņā"

"Vienotības", Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un Nacionālās apvienības sarakstu apvienošana ar Vilni Ķirsi priekšgalā – šādā izkārtojumā lielu uzvaru nesošu potenciālu Jakrins nesaskata. Vilnis Ķirsis nav tā figūra, saistībā ar kuru parasts rīdzinieks noticēs, ka šis cilvēks nesīs labas pārmaiņas. Vairāk nekā 20% balsu viņi nesaņems. Ja no JKP izies Jurašs, summārais rezultāts var būt labāks.

Nacionālā apvienība baidās iet uz vēlēšanām vienatnē. Paši sev par bēdu padzina Baibu Broku. Tagad viņi bailēs sēž mājās un zīlē, vai spēs pārvarēt 5% barjeru. Viņiem pat nav kandidāta mēra postenim, ja neskaita Imantu Parādnieku, kurš ir ļoti aktīvs un vēsturiski stiprs politiķis, taču neiekaroja sabiedrības uzticību pēdējās Saeimas vēlēšanās.

Ja runā par pašiem ārkārtas vēlēšanu iniciatoriem, tad viņiem vislielākā politiskā mēroga figūra, kuru viņi var piedāvāt vēlētājiem, ir Daniels Pavļuts. Taču iepriekš viņš nevēlējas iet uz vēlēšanām. Mārtiņš Staķis ir lielisks uzņēmējs ļoti šautrā nišā, taču rets rīdzinieks zina, kas ir šis cilvēks un ar ko viņš līdz šim dzīvē ir nodarbojies. Viņam blakus var nolikt Juri Pūci, kurš pateica: mēs atlaidīsim šo domi, taču ar to nebūs gana.

Lemberga faktors

Tai pat laikā ļoti svarīgs jautājums, vai Rīgas domes vēlēšanās izlems piedalīties Aivars Lembergs, teica intervijā Jakrins. Pēc viņa domām, vairākus gadus pie varas esošajam Ventspils mēram tas obligāti ir jāizdara.

Здание Рижской думы на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Politika
Parakstus referenduma rīkošanai par Rīgas domi sāks vākt janvārī

"Viņš ir cīnītājs. Vislielākais cīnītājs, kāds vien mums Latvijas politikā ir bijis. Viņš pauž, ka pret viņu vēršas politiskie konkurenti, kuri maldinājuši ASV un snieguši nepatiesu informāciju. Vienīgais, kā viņš to var pierādīt, ir startējot vēlēšanās. Saeimas vēlēšanas ir gana tālu, bet, ņemot vērā, ka mums ir proporcionālā vēlēšanu sistēma un Rīgas apgabals Saeimas vēlēšanās ir lielākais, fiziski savākt lielāku balsu skaitu nekur citur kā Rīgā viņš nevar. Vienīgais izņēmums ir Eiropas Parlamenta vēlēšanas, taču tās ir ļoti tālu. Lai pierādītu to, ka viņš ir politiski apspiests un apmelots un joprojām ir sabiedrībā gana mīlēts politiķis, es viņa vietā startētu pirmajās vēlēšanās, kādas ir gaidāmas. Visu cieņu uzvarām Ventspils domes vēlēšanās 30 gadu garumā. Taču tur vēlētāju skaits, jo īpaši ASV kontekstā, ir neliels un to kā argumentu milzīgam politiskam atbalstam pilsoņu vidū droši vien ir grūti minēt. Viņa starts sajauktu visas politikās kārtis viņa politiskajiem pretiniekiem," argumentēja savu viedokli Jakrins.

Gobzema faktors

Otrs politiķis – mīkla attiecībā uz Rīgas domes vēlēšanām – tas ir Aldis Gobzems, uzskata Jakrins.

"Arī viņam būtu jāstartē Rīgas domes vēlēšanās, gan citu iemeslu dēļ. Viņš šobrīd ir palicis vientuļš skaļš Saeimas deputāts, kuram šajā Saeimas sasaukumā nokļūt pie varas vienkārši nav iespējams. Arī izmērīt savu patieso politisko vilkmi bez Artusa Kaimiņa viņam nav bijusi iespēja. Esmu pārliecināts, ka viņš var tikt ievēlēts un varētu nodemonstrēt sevi kā politiķis arī pie īstas varas," teic Jakrins.

Ušakova faktors

Vēl viens politiķis, kurš varētu izmainīt spēku izkārtojumu pašā pamatnē Rīgas vēlēšanās, ir Nils Ušakovs. Ja ārkārtas vēlēšanās runa būs par domes izveidošanu uz pusotru gadu, tad Ušakovs tajās diez vai piedalīsies, uzskata Jakrins. Savukārt ja uz kārts būs vēlēšanas uz pieciem ar pusi gadiem, tad tur būs iespējami dažādi varianti.

"Skaidrs ir tas - ja startē Nils Ušakvos un Aivars Lembergs, tad Aldis Gobzems izkrīt. Runājot par Lembergu, notiktu liela diskusija par to, kādu amatu viņš domē varētu ieņemt saistībā ar ASV sankcijām. Bet to nu gan demokrātijas citadele ASV saprot, ka pārapstiprināts mandāts nevar tikt uzskatīts par sankciju turpinājumu. Ja ir bijušas sankcijas par ietekmi konkrētajās sfērās, tad Rīgas domē līdz šim Aivaram Lembergam nekāda ietekme nav bijusi. Līdz ar to ASV sankcijas uz Rīgas domi nevar tikt attiecinātas," prāto Jakrins.

Ziņu lente
0