Ģirģens par Ķuža atkāpšanos no amata: daudzi nesaprot, ka atnācis kardiologs

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр внутренних дел Латвии Сандис Гиргенс
Министр внутренних дел Латвии Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis pārvērtēja savas iespējas īstenot izmaiņas iestādes darbā un pareizi darīja, ka atkāpās no amata, uzskata IeM vadītājs.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens komentēja Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža aiziešanu telekanālā TV3 raidījumā "900 sekundes".

Šonedēļ Ķuzis iesniedza atlūgumu, lūdzot atbrīvot viņu no amata no 10. februāra.

Ģirģens uzsvēra, ka viņa galvenais uzdevums Ķuzim bija tajā, lai procesi Valsts policijā tiktu uzlaboti daudz aktīvāk. Uz jautājumu, kā Ķuzis ticis ar to galā, Ģirģens atbildēja, ka aprakstīs situāciju IeM kopumā, un salīdzināja savu ikdienas darbu ar darbu reanimācijas nodaļā.

Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Ģirģens: policistiem jāsaņem divi tūkstoši eiro uz rokas, viņi taču riskē

"Iepriekšējos gados ir bijusi ļoti laba ballīte, faktiski bez nekādas īpašas kontroles, bet sirsniņa ir vāja. (...) Ļoti daudzi nesaprot, ka burtiski ir atnācis kardiologs ar jaunām prasībām, (...) ar konkrētiem uzstādījumiem. Ne katrs vadītājs to spēj izturēt," pateica viņš.

Pēc viņa sacītā, Ķuzis, acīmredzot, ir sapratis, ka tik intensīvs darbs nav domāts viņam. Ministrs atzīmēja, ka lēmums atstāt amatu esošajā situācijā ir loģisks. Uz jautājumu, vai tādējādi Ķuža darbs vērtējams negatīvi, ministrs uzsvēra, ka vērtē Valsts policijas priekšnieka pienesumu, taču ir pienākuši "jauni laiki un jaunas prasības".

Runājot par to, kas netika izdarīts, Ģirģens kā piemēru nosauca stratēģisko komunikāciju ar darbiniekiem. Patlaban ir jāievieš jauns policijas darba modelis, jānostiprina iecirkņi, aktīvāk jāstrādā pie funkciju dublēšanas novēršanas, jāskaidro visi šie procesi darbiniekiem, aktīvāk jārunā ar sabiedrību, uzsvēra ministrs.

"Domāju, ka Ķuža kungs ir pārvērtējis savas iespējas šīs nākotnes izmaiņas ieviest," pateica ministrs.

Tāpat Ģirģens atzīmēja, ka, pēc viņa domām, Valsts policijā ir darbinieki, kuri nav cienīgi ieņemt savus amatus, pastāv arī zināmi korupcijas riski.

"Vēlētos šo jautājumu pārrunāt ar jauno policijas priekšnieku. Arī šis bija viens no aspektiem, kuros neieklausījās Ķuža kungs. Protams, var interpretēt, ka iekšlietu ministrs ir kaut ko uzspiedis, bet tā nav - ir arī operatīvā informācija, zinām riskus, zinām tās amatpersonas," pateica IeM vadītājs.

Viņš paziņoja, ka jaunais Valsts policijas priekšnieks tiks izvēlēts konkursa kārtībā. Viņam ir jābūt zinošam profesionālim, jāprot ātri un operatīvi pieņemt lēmumu, jāstrādā valsts un sabiedrības labā, jābūt godīgam, sacīja ministrs.

Ziņu lente
0