Pēc baisās avārijas Igaunijā vēlas pastiprināt sodus dzērušiem šoferiem

CC0 / fignetto / ДТП
ДТП - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas IeM vadītājs piedāvā pastiprināt sodus par braukšanu reibuma stāvoklī un tiesāt iereibušos CSNg izraisītājus par slepkavību.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Igaunijas iekšlietu ministrs Marts Helme vēlas mainīt Kriminālkodeksu tā, lai nāve CSNg, ko izraisījis iereibis vadītājs, tiktu pielīdzināta slepkavībai un lai tas ir pielīdzināms sodam par slepkavību, raksta Postimees.

Латвийская полиция - Sputnik Latvija
Policija nepaspēja: baiso avāriju netālu no Liepājas varēja novērst

"Ja šobrīd, piemēram, par vainīgu slepkavībā atzīto soda ar cietumsodu no 6 līdz 15 gadiem, tad būtībā par tāda paša sastāva ceļa pārkāpumu, kurš pastrādāts reibuma stāvoklī, viņu soda ar cietumsodu vien no trim līdz 12 gadiem. Salīdzinot šos noziegumus nav skaidrs, kādēļ sodi ir dažādi. Tādēļ sodiem jābūt pielīdzinātiem," sacīja Helme.

Pēc ministra teiktā, jāizskata arī soda pastiprināšanas dzērušiem šoferiem.

"Sodam par pirmo braukšanu reibuma stāvoklī jābūt palielinātam no trim līdz četriem gadiem ar minimālo cietuma ieslodzījuma termiņu viena gada apmērā. Turklāt ir jāizskata jautājums, vai pirmreizējā soda gadījumā cilvēkam papildsoda kārtā būtu jāatņem autovadītāja tiesības," atzīmēja Helme.

Par iemeslu šādam lēmums kļuva šonedēļ Sāremā salā notikušais CSNg. Autovadītājs, kura asinīs tika atklātas 3,7 promiles, izraisīja avāriju, kuras rezultātā bojā gāja divas sievietes un astoņus mēnešus vecs bērns. Vēl viena grūtniece patlaban atrodas slimnīcā.

Дорожно-транспортное происшествие - Sputnik Latvija
Latvijā pieaug autoavārijās bojāgājušo skaits

Iekšlietu ministrs nosūtīja tieslietu ministram, sociālo lietu ministram un ekonomikas un komunikāciju ministram ierosinājumus, kā samazināt iereibušu autovadītāju parādīšanas uz ceļa varbūtību.

"Gandrīz visi valdību sastāvi pievērsa uzmanību ceļu noziegumu problēmām. Sodi kļuva bargāki, taču, ņemot vērā pēdējos notikumus un skatoties uz pēdējo gadu statistiku, var teikt, ka neliels sodu pastiprinājums neatrisinās problēmu. CSNg skaits ar cietušajiem, kad automobiļa vadītājs bijis piedzēries, paliek nemainīgs," paziņoja Helme.

"Pat ar 0,5 promilēm reibuma vadītāja CSNg izraisīšanas varbūtība, salīdzinot ar nedzērušu autovadītāju pieaug trīs reizes, savukārt varbūtība iekļūt letālā CSNg pieaug jau piecas reizes. Tādēļ ir svarīgi, lai valsts reaģē uz šādu bīstamības līmeņa darbībām apņēmīgi un bez vilcināšanās," sacīja ministrs.

Helme aicināja visus būt uzmanīgiem uz ceļa, jo no tā var būt atkarīga kāda cita dzīvība.

Тест на наличие алкоголя в крови - Sputnik Latvija
Bieži zog un sēžas pie stūres reibumā: tiesu statistika

"Nelaidiet iereibušus cilvēkus pie stūres, un, ja pamanāt uz ceļa cilvēku ar aizdomīgu braukšanas stilu, uzreiz ziņojiet par to policijai. Mēs paši spējam veikt lielu ieguldījumu mūsu ikdienas drošības nodrošināšanā un tajā, lai mūsu dzīvības tiktu pasargātas," uzrunāja visus Helme.

Saskaņā ar Eurostat datiem, 2018. gadā CSNg skaita līmenis ar letālu iznākumu Igaunijā pieaudzis par 40%. Taču Igaunija un Lietuva atrodas saraksta "zaļajā zonā", ieņemot attiecīgi 10. un 11. vietu. Autoceļu bīstamības rādītāji šajās valstīs ir gandrīz divas reizes zemāki, nekā Latvijā.

Ziņu lente
0