Stājieties rindā: "Rīgas namu pārvaldnieks" nespēs ātri atgūt naudu no PNB bankas

© Sputnik / Sergey MelkonovОфис PNB Banka в Даугавпилсе
Офис PNB Banka в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Rīgas namu pārvaldnieka" klienti necietīs no PNB Bankā iestrēgušajiem sešiem miljoniem, apgalvo jaunais valdes priekšsēdētājs.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Pašvaldības uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) nespēs atgūt no Noguldījumu garantiju fonda aptuveni 2 miljonus eiro, kuri palika maksātnespējīgās bankas PNB Banka kontos, atzina namu pārvaldes vadītājs Ernests Saulītis sarunā ar Latvijas Televīziju.

Офис PNB Banka в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
"Rīgas namu pārvaldnieks" klientu nauda varētu iestrēgt PNB Bankā

Pēc bankas bankrotēšanas tās klienti var atgūt naudu divos veidos – noguldījumu atmaksu līdz 100 tūkstošiem eiro garantē valsts, taču, ja bankā ir palicis vairāk līdzekļu, ir jāstājas kreditoru rindā un jācer, ka maksātnespējas procesa laikā bankai pietiks līdzekļu, lai tos izmaksātu.

Slēgtajā PNB Bankā kompānija RNP turēja 6 miljonus eiro. Uzņēmums apgalvoja, ka tā ir dzīvokļu īpašnieku nauda: šos līdzekļus ar RNP konta starpniecību pārskaita, piemēram, komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Turklāt kontā uzkrājās nauda remontdarbu veikšanai.

Iepriekšējā RNP vadība stāstīja, ka PNB Bankas maksātnespējas brīdī tās kontos palikušos 6 miljonus eiro tā spēs atgriezt no Noguldījumu garantiju fonda, jo nauda pieder dzīvokļu īpašniekiem, kuri ar RNP starpniecību apmaksā atkritumu izvešanu, apkuri un ūdens apgādi.

Taču, saskaņā ar mediju paziņojumiem, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atteica uzņēmumam līdzekļu izsniegšanā no Noguldījumu garantiju fonda, kas, neskaitot pārējo, noveda pie RNP valdes atstādināšanas. Jaunais uzņēmuma vadītājs Ernests Saulītis atzīst, ka visu naudu no Noguldījumu garantiju fonda atgūt neizdosies.

"Daļa no tās naudas tiešā veidā ir dzīvokļu īpašnieku kopību nauda, bet daļa arī ir pakalpojumu nauda, aptuveni trešdaļa, kas ir "Rīgas namu pārvaldnieka" tiešā nauda par apsaimniekošanas pakalpojumiem. Loģiski, ka uz šo naudas daļu mēs pretendēt īsti nevarēsim," atzina Saulītis.

Taču neskaidrību pietiek arī atlikušajā summā. Problēma tajā, ka informācija par katra dzīvokļa iemaksāto naudu glabājās RNP, nevis bankā, kā to pieprasa Garantēto noguldījumu likums. Saulītis apgalvo, ka namu pārvaldnieks nevarēja izpildīt šo likuma prasību.

Андрей Элксниньш - мэр Даугавпилса - Sputnik Latvija
Daugavpils dome cenšas atgriezt savu miljonu no PNB Bankas

"Neviena banka Latvijā nepiedāvā pakalpojumu ar identificējamiem kontiem šādos gadījumos, kur apsaimniekotājam būtu atsevišķs subkonts katram pakalpojuma sniedzējam. Šo subkontu sistēmu veidojam mēs savā iekšienē. Likumdevējs ir pieļāvis zināmas nepilnības šajā regulējumā," pārliecināts RNP vadītājs.

Tāpat viņš uzsvēra, ka uzņēmuma klientus problēma ar PNB Banku nekādā veidā neietekmēs, jo kompānijai pietiek līdzekļu, lai kompensētu iestrēgušo summu.

Ziņu lente
0