Aivars Lembergs aicina premjeru atbildēt par sankcijām pret viņu

© Foto : ventspils.lv / Oskars JūraМэр Вентспилса Айварс Лембергс
Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valsts iestādes ne vien atzinušas, bet arī mērķtiecīgi piemēro ASV sankcijas pret Aivaru Lembergu, lai gan pašam viņam nepaziņoja nedz par to saturu, nedz par to pamatojumu; pēc paskaidrojumiem Ventspils mērs vērsās pie premjera Kariņa.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Ventspils mērs Aivars Lembergs turpina cīņu pret sankcijām, ko pret viņu ieviesa ASV Valsts kase.

Viņš nosūtīja oficiālu vēstuli Latvijas premjerministram Krišjānim Kariņam, pieprasot izskaidrot viņam sankciju juridisko pamatojumu. Vēstules teksts ir publicēts Lemberga Facebook lapā.

"Neskatoties uz to, ka Jūs, tāpat kā citas Latvijas Republikas amatpersonas aktīvi paudiet viedokli par OFAC sankcijām un to ietekmi uz Aivaru Lembergu, kā arī kā valdības vadītājs pat sniedziet uzdevumus šo sankciju sakarā, mani, kā personu, pret kuru, atsaucoties uz OFAC sankcijām, Latvijas valsts iestādes Latvijas Republikas teritorijā īsteno sankcijas, līdz pat šīs vēstules parakstīšanas dienai nekādā veidā nav informējušas ne par to, ka es esmu OFAC sankciju objekts, ne arī par to, ka valsts iestādes īstenos sankcijas pret mani.

Man nav paziņots Latvijas Republikas teritorijā pret mani piemērojamo sankciju tvērums, tiesiskais pamatojums, veids kā es varu realizēt savas Latvijas Republikas Satversmē un Latvijai saistošajos starptautiskajos līgumos garantētās cilvēktiesības, t.sk. tiesības uz aizstāvību, apstrīdēt sankciju piemērošanas pamatotību un aizsargāt savas tiesības uz īpašumu," paziņoja vēstulē Lembergs.

Mērs atzīmē, ka faktiski OFAC sankciju piemērošana pārkāpj Satversmes 90. pantu, kurā noteiktas tiesības ik vienam zināt savas tiesības. Turklāt attiecībā pret Lembergu tiek pārkāptas īpašuma tiesības, kuras nosaka Satversmes 105. pants.

"Vēl vairāk - atsaucoties uz ASV OFAC sankcijām - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija lūdz Ventspils pilsētas domi īstenot pret mani tādas sankcijas, kādas pat nav minētas Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā, proti, lūdz ierobežot manas politiskās tiesības, kas noteiktas Latvijas Republikas Satversmes 101. pantā," atzīmē Ventspils mērs.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Lembergs pieprasa iztulkot ASV sankcijas latviešu valodā

"Faktiski notiek mērķtiecīga Latvijas Republikas valsts iestāžu un amatpersonu sankciju piemērošana, kuras mērķis ir mana kā fiziskas personas izolēšana no sabiedrības, jo man ir liegta un netiek nodrošināta Latvijas Republikā iespēja efektīvi sevi aizstāvēt pret nepamatotiem tiesību ierobežojumiem," secina Lembergs.

Viņš norāda, ka Latvijas Ģenerālprokuratūra ir sniegusi oficiālu atbildi par to, ka viņš nav pieļāvis cilvēktiesību un korupcijas pārkāpumus tādā apmērā, lai tas apdraudētu starptautiskās politiskās un ekonomiskās sistēmas stabilitāti. Pretējā gadījumā, ja kas tāds būtu noticis, nekavējoties tiktu iesākts kriminālprocess.

Ventspils mērs aicina Kariņu sniegt viņam informāciju par to, kādā veidā viņš apdraud starptautisko stabilitāti, kā arī nodrošināt viņam OFAC sankciju ieviešanas pamatojumu. Tāpat mērs aicināja nodrošināt viņam iespēju apskatīt juridisko pamatojumu, vadoties pēc kura, Latvijā faktiski ir atzītas un darbojas ASV OFAC sankcijas.

Aivars Lembergs aicina premjerministru savas kompetences ietvaros nepieļaut prettiesiskas darbības pret viņu, ko rosina Latvijas valsts pārvaldes iestādes un amatpersonas.

Atgādināsim, ka 2019. gada 9. decembrī ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles pārvalde (OFAC) uz tā saucamā Magņitska likuma pamata ieviesa sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu un četrām ar viņu saistītām kompānijām: Ventspils brīvostu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Lembergs apsūdzēts par korupciju un negodīgu lobēšanu. Pēc tam valdība nolēma pārņemt kontroli pār divām ostām – Ventspilī un Rīgā.

10. decembrī Aivars Lembergs pameta Ventspils ostas valdes locekļa posteni. 13. decembrī ar Ventspils brīvostas valdes lēmumu tika atlaists ostas pārvaldnieks Imants Sarmulis, kurš šo amatu ieņēma kopš 1995. gada.

Jau 18. decembrī Ventspils brīvostas valde un Ventspils osta tika svītroti no OFAC sankciju saraksta. Pie tam tā nav mainījusi lēmumu par sankcijām pret Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

 

Ziņu lente
0