Totāla kontrole: varasiestādes vēlas uzstādīt videonovērošanas sistēmas ielās

© Foto : pixabayКамеры видеонаблюдения
Камеры видеонаблюдения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaulē jau sen tiek izmantota videonovērošanas tehnoloģija, kas līdztekus fiksācijai identificē arī personas. Tamlīdzīga sistēma īpaši izplatīta Ķīnā, kur līdztekus kārtības sargāšanai tā palīdz legāli izspiegot iedzīvotājus.

RĪGA, 13. janvāris - Sputnik. Latvijas iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uzskata, ka nepieciešami lielāki līdzekļi videonovērošanas sistēmas attīstībai valstī – piemēram, jāievieš seju atpazīšanas tehnoloģija, vēsta Tvnet.lv.

Politiķis norādīja, ka nepieciešamas investīcijas videonovērošanas kameru attīstībā, vajadzīgas sejas atpazīšanas funkcijas, kas ļaus preventīvi konstatēt: notiek pretlikumīga darbība.

Jāpiebilst, ka šāda videonovērošanas sistēma jau sekmīgi darbojas vairākās valstīs. Līdera vietu šajā jomā ieņem Ķīna, kur seju atpazīšanas sistēma ieviesta arī politiskai kontrolei.

Tāpēc pirmā problēma, ar ko saskarsies tamlīdzīga valdības iniciatīva, ir jautājums par cilvēka tiesībām uz privāto dzīvi.

Rīgas pašvaldības policijas Videonovērošanas centrs - Sputnik Latvija
Videonovērošana Bolderājā jau ir devusi rezultātus

Tiesībsargs Juris Jansons atzina, ka tas ir katra cilvēka personiskās neaizskaramības jautājums, taču, pēc viņa vārdiem, tehnoloģijas attīstās, un tamlīdzīgas sistēmas jau pastāv un sekmīgi darbojas visā pasaulē, tāpēc nav nekāds brīnums, ja tās agri vai vēlu nonāks arī līdz Latvijai.

J.Jansons tikai paskaidroja, ja rūpīgi jānovērtē, kāds ir valsts drošības interešu svars, kāds – cilvēka tiesību. Pēc viņa vārdiem, jautājums ir aktuāls visā Eiropā.

Jāpiebilst, ka īpaši liels mūsdienīgo videonovērošanas sistēmu skaits ir Lielbritānijā.

Tiesībsargs atgādināja, ka tehnoloģijas jau sen tiek plaši izmantotas lidostās un masu pasākumos.

Iepriekš virkni strīdu izcēla Valsts policijas mikroautobuss bez uzrakstiem, toties ar videokameru ar 360 grādu redzesloku, kas 2019. gada oktobrī sāka darbu Rīgas ielās ar mērķi fiksēt dažādus CSN pārkāpumus, tostarp – arī sarunas pa tālruni pie stūres. No vienas puses, tas ir efektīvs pārkāpumu kontroles līdzeklis, taču, no otras puses, daudzi uzskata, ka tas ir pirmais solis pretī totālai iedzīvotāju izsekošanai.

Ziņu lente
0