Tas darbs nebeigsies nekad: E-veselībā ieguldīs 10 miljonus eiro

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasРабота онкодиспансера в Тамбове
Работа онкодиспансера в Тамбове - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvāko trīs gadu laikā E-veselības sistēmai tik pievienoti elektroniskie nosūtījumi un elektroniskais pieraksts pie speciālistiem.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Tuvāko trīs gadu laikā elektroniskajā veselības sistēmā ("E-veselība") plānots ieguldīt vēl 10 miljonus eiro, paziņoja Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktors Edgars Labsvīrs intervijā raidījumam "900 sekundes" telekanālā TV3.

Pēc viņa sacītā, pirms svētkiem sistēma saskārās ar pārslodzes problēmu, taču svētku brīvdienu laikā elektronisko recepšu moduļa datubāze tika pārvietota uz jaunākiem serveriem, tādēļ problēmu ar sistēmas stabilitāti šobrīd nav.

Šobrīd tiek strādāts pie trešā elektroniskās veselības sistēmas attīstības posma, kuru 85% apmērā finansēs Eiropas fondi.

Медицинское оборудование - Sputnik Latvija
Ārsts no Valkas aicinājis pacientus vērsties pie ministres

Labsvīrs paziņoja, ka tuvāko trīs gadu laikā E-veselības attīstības trešā posma ietvaros tiks īstenoti divi projekti, katram no kuriem tiks iztērēti 5 miljoni eiro. Pēc šo projektu īstenošanas sistēma kļūs sakārtotāka, tiks ieviesti elektroniskie nosūtījumi un elektroniskais pieraksts pie speciālistiem, paskaidroja viņš.

NVD direktors atzina, ka digitalizācijas ziņā Latvijas veselības aprūpe atpaliek no citām nozarēm, tādēļ attīstības potenciāls šajā jomā ir milzīgs.

"Tas darbs nebeigsies nekad," paziņoja viņš.

E-veselības sistēmas ieviešana bija viena no galvenajām veselības ministres Andas Čakšas prioritātēm, kā arī lūzuma punkts Veselības ministrijas un ģimenes ārstu konfliktā, kuri bija pārliecināti, ka programma nepalīdzēs ārstiem, bet gan sarežģīs tiem dzīvi un samazinās darba ātrumu.

Čakšas vietā nākusī ministre Ilze Viņķele nosauca elektroniskās veselības aprūpes sistēmu par ļoti neveiksmīgu, no dzimšanas slimu un dzemdībās nepareizi pieņemtu bērnu un pieņēma lēmumu apturēt E-veselības izstrādes trešā posma finansējumu, kam bija plānots iztērēt piecus miljonus eiro.

Ziņu lente
0