Politika

Nacionālā apvienība piedāvā neapvienot Ventspili ar novadu

© Sputnik / Sergey MelkonovПеред зеркалом
Перед зеркалом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā apvienība piedāvā atzīt Ventspili par republikas nozīmes pilsētu un piešķirt atsevišķu novadu suitiem.

RĪGA, 9. janvāris – Sputnik. Saeimas deputātu Kurzemes grupas vadītāja Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) piedāvā piešķirt Ventspilij valsts nozīmes pilsētas statusu un neapvienot to ar Ventspils novadu, vēsta Ventas Balss.

Saskaņā ar Saeimas pieņemto administratīvi teritoriālās reformas projektu, valstī būs 39 novadi un piecas republikas nozīmes pilsētas – Rīga, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne un Daugavpils. Pārējās reģionālās pilsētas tiks apvienotas ar rajoniem.

Рижская дума - Sputnik Latvija
Politika
Miljons izmaksās un maz cerību uz panākumiem: kā tiks organizēta jauna parakstu vākšana

Indriksone piedāvāja veikt grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma punktos un noteikt likumā Ventspili kā sesto republikas nozīmes pilsētu. Tādējādi Ventspils novads, kurš pēc platības ir viens no lielākajiem valstī, tiks saglabāts esošajā veidā.

Arī iepriekš viņa norādīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iedzīvotāju skaita robeža nevar kļūt par galveno kritēriju novada pašpietiekamības novērtēšanā. Savu viedokli deputāte pamatoja ar atšķirīgu iedzīvotāju blīvumu un pakalpojumu pieejamību, salīdzinot Rīgas apkaimes novadus un Ventspils novadu.

Saskaņā ar Nacionālās apvienības piedāvājumu, Ventspils novadam jāpievieno Ances, Popes, Ugāles, Vārves, Puzes, Usmas, Ziru, Tārgales, Užavas un Zlēku pagasts, kā arī Piltenes pilsēta.

Tāpat Nacionālā apvienība vēlas izveidot vienotu kultūrvēsturisku telpu suitiem, kā nolūkos Kuldīgas novadam jāpievieno Ventspils novadā esošais Jūrkalnes pagasts. Šo ideju atbalstīja arī Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa.

Ziņu lente
0