Dubaijā EXPO 2020 Latviju izvietojuši starp divām bagātām valstīm

© Sputnik / Grigory Sysoev / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Дубай
Города мира. Дубай - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas paviljons Vispasaules izstādē EXPO 2020 Dubaijā atradīsies starp Austrāliju un Omānu.

RĪGA, 9. janvāris – Sputnik. Vispasaules izstādē EXPO 2020 Dubaijā Latvija ierindosies starp Austrāliju un Omānu, "Mobilajā kvartālā", vēsta Bb.lv.

EXPO 2020 norisināsies no 2020. gada 20. oktobra līdz 2021. gada 10. aprīlim.

Алексей Маслов – профессор Школы востоковедения НИУ ВШЭ, член Европейской ассоциации китаеведов - Sputnik Latvija
Eksperts: Latvijai būtu vienkāršāk vienoties ar Ķīnu ar Krievijas palīdzību

2018. gada novembrī Ekonomikas ministrija un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) parakstīja līgumu par Latvijas paviljona atvēršanu Vispasaules izstādē Dubaijā.

Sākumā Ekonomikas ministrija vispār neatbalstīja Latvijas dalības ideju EXPO. Problēma bija tajā, ka šim pasākumam ir jāiztērē daudz naudas, taču nav zināms, ko no tā iegūs pati Latvija.

Bet Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis skaidroja, ka EXPO – tā ir faktiski valsts vitrīna un ir visnotaļ grūti aprēķināt ekonomikas dividendes, kuras nesīs izstāde, jo peļņa nav pasākuma galvenais mērķis. Viņš uzsvēra, ka bija jāņem vērā kultūras aspekti un vēl virkni citu nianšu saistībā ar valsts prezentēšanu EXPO.

Beigās tika nolemts, ka Latvija tomēr brauks uz izstādi.

Iepriekšējā EXPO izstāde notika Astanā 2017. gadā. Latvija prezentēja tajā nelielu ekspozīciju. Toreiz viss izdevās, neraugoties uz to, ka budžets bija ļoti mazs, daudz mazāks, nekā citā valstīm. Taču Latvija ieņēma trešo vietu paviljona dizaina ziņā, un apmeklētāju tam bija daudz.

Премьер-министр ЭР Юри Ратас  - Sputnik Latvija
Igaunija paplašinās savu klātbūtni Persijas līča reģionā

Latvija EXPO 2017 prezentēja paviljonu "Enerģija ir mūsu dabā". Tā dizains izcīnīja bronzas medaļu mazo paviljonu kategorijā – izstādes paviljoni, kuru platība ir līdz 400 kvadrātmetriem. LTRK uzsvēra, ka šādu atzinību valsts ir guvusi pirmo reizi visā dalības EXPO izstādēs vēsturē.

Saskaņā ar LTRK datiem, kura bija izstādes paviljona organizators, izstādes norises laikā to apmeklēja vairāk nekā 260 tūkstoši cilvēku – trīs reizes vairāk, nekā sākotnēji domāts.

Latvijas paviljona būvniecība priekš Astana EXPO 2017 izmaksāja 700 tūkstošus eiro. Finansējums tika pilnībā uzlikts uz privāto uzņēmumu pleciem.

Ziņu lente
0