Kuzins: politika iejaukusies CVK lēmumā par referendumu par izglītību krievu valodā

© фото из личного архива Яниса КузинисаЯнис Кузинс
Янис Кузинс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja pantu par izglītību Latvijā ANO valodās CVK uzskata par Satversmes preambulai neatbilstošu, tad arī esošais likums pārkāpj Satversmi – tajā ir pants par izglītību ES valodās, nevis tikai latviešu, paziņoja Jānis Kuzins.

RĪGA, 8. janvāris – Sputnik. Centrālā vēlēšanu komisija noraidīja "Jaunās saskaņas" līdera Jāņa Kuzina iniciatīvu par referenduma rīkošanu par iespēju iegūt izglītību Latvijā ne vien latviešu valodā, bet arī citās oficiālajās ES un ANO valodās. Galvenais iemesls ir tās neatbilstība Satversmes preambulai, paskaidroja CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Учебник русского языка, архивное фото - Sputnik Latvija
Latvijas CVK noraidījusi referenduma iniciatīvu par iespējām mācīties krievu valodā

"Mums atteica. Lai gan, ja tā izvērtē, jau esošais Latvijas Izglītības likums neatbilst šai preambulai, jo tajā ir tikai viena valoda – latviešu, citu valodu tajā nav," pateica Kuzins intervijā Sputnik Latvija.

Viņš atzīmēja, ka CVK lēmums ir politisks, pieteicēju pat neuzklausīja, lai gan viņš bija juridiskā ziņā gatavs un vēlējās sniegt skaidrojumus Izglītības un zinātnes ministrijas, Tieslietu ministrijas un Tiesībsarga biroja atsauksmēm attiecībā uz referenduma jautājumu.

"Komisija vienkārši uzreiz nobalsoja pret, un viss. Kas vēlreiz pierāda, ka CVK locekļi tomēr pārstāv politiskās partijas, un balso, kā tiem teikts," sacīja Kuzins.

Pēc viņa teiktā, CVK lēmumu varēs apstrīdēt Latvijas Augstākajā tiesā, savukārt gadījumā, ja arī tā tiks zaudēta, – ECT.

"Tuvāko dienu laikā būs lēmums, tuvākajās dienās mēs apstrīdēsim to Augstākajā tiesā, ja mēs zaudēsim tajā, varēs iet uz Cilvēktiesību tiesu Strasbūrā," pateica Kuzins.

Ziņu lente
0