Latvijā palielināsies pārtikas produktu cenas: nāksies pārtikt no kafijas un kakao

© Sergey Melkonov Холодильник для обмена продуктами.
 Холодильник для обмена продуктами. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Var palielināties cenas vistas gaļai, cūkgaļai, maizei, sieram un citiem piena produktiem: lētāk var kļūt tikai kafija un kakao.

RĪGA, 8. janvāris – Sputnik. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs (LTVC) prognozē pārtikas produktu cenu kāpumu Latvijā, vēsta Bb.lv.

Мужчина у мусорного контейнера - Sputnik Latvija
Dārgi produkti – atkritumos? Latvijas iedzīvotāji necenšas ietaupīt uz pārtikas rēķina

Pēc centra vadītājas Ingūnas Gulbes sacītā, esošajā līmenī var palikt tikai kakao un kafijas cenas, kuru vērtība, iespējams, pat samazināsies.

Par tādu produktu, kā vistas gaļa, cūkgaļa, siers un citi piena produkti, tostarp sviests, cenu kāpuma iemeslu var kļūt degvielas cenu kāpums pēc akcīzes palielinājuma.

Turklāt Latvijā palielinājušās darbaspēka izmaksas, kas būtiski ietekmē pārtikas produktu vērtību.

Tāpat produktu cenas Latvijā ietekmē cenu izmaiņas pasaules tirgos.

Kādēļ tik dārgi

Saskaņā ar statistikas datiem, 2018. gadā Latvijas iedzīvotāji iztērēja pārtikas produktiem un bezalkoholiskiem dzērieniem 17,8% no ģimenes budžeta, savukārt vidēji Eiropas Savienībā šis skaitlis nepārsniedz 12,1% no kopējiem tēriņiem.

Turklāt citās attīstītākās valstīs pārtikai cilvēkiem aiziet daudz mazāk naudas. Piemēram, Vācijā pārtikas izdevumi ir 11%, Lielbritānijā – 7,8%, Īrijā – 8,7%. Toties Rumānijā šie tēriņi sastāda veselus 27,8% no budžeta, Lietuvā – 20,9%, Horvātijā – 18,8%, Ungārijā – 18,1%.

Покупки в магазине - Sputnik Latvija
Nabagie maksā vairāk: kāpēc pārtika Latvijā ir tik dārga

Korelācija ir acīmredzama. Jo nabadzīgāka valsts, jo vairāk cilvēki tērē ēdienam. Eksperti atraduši dažus skaidrojumus šim, kā varētu likties, fenomenam.

Tostarp to izskaidro tas, ka Latvijas iedzīvotāju ienākumi ir zemāki, nekā citās Eiropas valstīs, tādēļ arī pārtikas izmaksas kopējā mājsaimniecības patērētāju grozā ir lielākas, jo cenām ES ir tendence izlīdzināties.

Cenas ietekmē arī tas, ka Latvijas ražotāji vēlas pārdot savus produktus par augstākām cenām. Ja šāda iespēja pastāv kādā citā valstī, tad viņi, protams, pārdos produktus tur. Un cenas mūsu valstīs izlīdzināsies ar tām cenām, par kurām Latvijas ražotāji pārdot preces, piemēram, kaimiņvalstī.

Turklāt preču ražošanai Latvijā nākas importēt no ārzemēm degvielu, iepakojumu, metālu konservu bundžām, piemēram. Tas viss sadārdzina ražošanu un atkal pietuvina cenas Latvijā Rietumeiropas valstu līmenim.

Ziņu lente
0