Latvijas ugunsdzēsēji daļēji uzņemsies "ātrās palīdzības" ārstu funkcijas

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийские пожарные
Латвийские пожарные - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācijās, kad mediķiem nav iespējas ierasties notikuma vietā, ugunsdzēsēji varēs nodrošināt cietušajiem pretsāpju injekcijas.

RĪGA, 5. janvāris — Sputnik. Ugunsdzēsēji uzņemsies dažas mediķu funkcijas – ārkārtas situācijās, kad mediķiem nav iespējas ierasties notikuma vietā, VUGD darbinieki varēs izdarīt cietušajiem pretsāpju injekcijas, vēsta Latvijas radio.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki varēs izdarīt pretsāpju injekcijas cietušajiem, ja mediķiem nebūs iespējams ierasties notikuma vietā, ņemot vērā pastāvošo risku. Taču lēmumu par to, kādu preparātu ievadīt un kāda doza nepieciešama, tik un tā pieņems tuvumā esošais ārsts.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša paziņoja, ka patlaban mediķi māca ugunsdzēsējiem un glābējiem, kā veikt injekcijas. Šīs iemaņas palīdzēs VUGD darbiniekiem palīdzēt cilvēkiem, kurus nav iespējams nekavējoties evakuēt un nodot ārstu aprūpē.

Кадры с места тушения пожара - Sputnik Latvija
Nav naudas respiratoriem: ugunsdzēsēji Lietuvā pieprasa reformas

Bukša paskaidroja, ka tamlīdzīga situācija iespējama dažādos apstākļos, piemēram, automašīnas avārijā, kuras rezultātā cilvēki ir ieslodzīti salonā vai automašīna nogāzusies grāvī, kur mediķiem nav pieejama, vilcienu avārija, vai situācija, kurā cilvēki iekrituši šahtā vai ejā, kur mediķi nevar nokļūt, kā arī ēkas sabrukuma rezultātā.

Atbilstošos grozījumus normatīvajos aktos savulaik aktualizēja Zolitūdes traģēdija: kļuva skaidrs, ka situācijās, kad glābšanas darbi ievelkas garumā, bet cietušie atrodas riska zonā, nepieciešams lēmums par tūlītēju palīdzību, atgādināja Bukša.

Traģēdija Zolitūdē notika 2013. gada 21. novembrī. Lielveikala ēkas sabrukšanas rezultātā gāja bojā 54 cilvēki, vairāki desmiti guva ievainojumus. Par traģēdijas galveno iemeslu tiek uzskatīti celtniecības normu pārkāpumi.

Ziņu lente
0