Latvijas eksprezidents: nepilsoņiem dvēselē vēl dzīvo PSRS

© Sputnik / Sergey MelkonovПаспорт негражданина Латвии
Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc neatkarības atjaunošanas Latvija pieļāva kļūdu – tā nedeva iespēju nepilsoņu bērniem saņemt pilsonību automātiski, taču attiecībā pret citiem nepilsoņiem kļūdu nav bijis – viņi paši to izvēlējušies, uzskata Valdis Zatlers.

RĪGA, 3. janvāris — Sputnik. Latvijai vajadzēja tūlīt pēc neatkarības atjaunošanas piešķirt pilsonību visiem tās teritorijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem. Taču pats nepilsoņu institūts nav kļūda. Pēc būtības, nepilsoņi ir cilvēki, kuri nav izvēlējušies nekādu pilsonību – ne Latvijas, ne Krievijas, tie ir PSRS pilsoņi, paziņoja valsts eksprezidents Valds Zatlers Latvijas radio 4 programmā "Darbojošās personas".

"Es ilgi domāju, kas ir nepilsoņi. Kāpēc viņi ir? Un sapratu: tie ir Padomju Savienības, tagad vairs neesošas valsts pilsioņi. Šie cilvēki taču nav izvēlējušies nekādu citu pilsonību. Pat ne Krievijas vai Vācijas. Nekādu! Viņi ir palikuši tādi, kādi ir. Viņiem Padomju Savienības apziņa vēl joprojām ir dvēselē," paziņoja Zatlers.

Новорожденный - Sputnik Latvija
Latvijā vairs nebūs jaunu nepilsoņu, taču statusa problēmas paliek

Pie tam viņš piekrita, ka pats nosaukums "nepilsoņa pase" ir aizvainojošs.

"Taču tas, ka valsts viņiem deva dokumentu un visas tiesības, izņemot politiskās, - tas ir pareizi. Domāju, tas, kas bija rakstīts deklarācijā par neatkarības atjaunošanu, tika izpildīts," teikca eksprezidents.

No 1.janvāra Latvijā stājies spēkā likums par nepilsoņu statusa piešķiršanas pārtraukšanu jaundzimušajiem, ko vairākus gadus virzīja bijušais Latvijas prezidents Raimonds Vējonis. Tagad nepilsoņu bērniem tiks automātiski piešķirta Latvijas pilsonība (agrāk šim nolūkam bija vajadzīgs vecāku pieteikums). Izņēmumu veido tikai gadījumi, kad vecāki vienojušies par citas valsts pilsonības piešķiršanu bērnam.

Nepilsoņa statuss Latvijā parādījās 1991.gadā, kad saskaņā ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmumu neatkarīgās Latvijas pilsonību saņēma tikai cilvēki, kuri dzīvojuši valstī līdz 1940.gada 17.jūnijam, kā arī viņu pēcteči.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Vai automātiska pilsonības piešķiršana atnesīs prieku Latvijas nepilsoņiem

Sākotnēji bija plānots, ka statuss būs īslaicīgs, taču tas pastāv vēl joprojām, turklāt vairāk nekā 10% Latvijas iedzīvotāju ir nepilsoņi. Šis statuss nav vienkārša formalitāte, jo nepilsoņiem noteikti desmitiem ierobežojumu politisko, darba un sociālo tiesību jomā.

Krievija pozitīvi novērtēja svarīgo, lai arī novēloto lēmumu automātiski piešķirt pilsonību nepilsoņu bērniem, taču atzīmēja, ka nepilsoņu diskriminācija joprojām saglabājas. Krievijas ĀM regulāri atgādina Latvijas valdībai, ka starptautiskās organizācijas izsniegušas desmitiem rekomendāciju pielikt punktu nepilsoņa statusam.

Ziņu lente
0