"Rīgas satiksme" samaksāja 322 000 eiro fiktīvai firmai par padomiem par uzpildes stacijām

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasПассажиры в автобусе
Пассажиры в автобусе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompānija "Rīgas satiksme" uzpildes staciju būvniecības laikā ūdeņraža trolejbusiem izmantoja iepriekš nezināmas kompānijas pakalpojumus, kura nebija saistīta ar ūdeņraža iekārtām, kā arī nepiedalījās valsts un pašvaldību iepirkumos.

RĪGA, 24. decembris – Sputnik. Galvaspilsētas pašvaldības kompānija "Rīgas satiksme" 2017. gadā ūdeņraža uzpildes staciju būvniecības laikā vērsās pēc konsultācijām pie iepriekš nezināmas kompānijas, kurai par darbu samaksāja 322 tūkstošus eiro, raksta Tvnet.lv ar atsauci uz Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumu de facto.

Lieli plāni

2017. gadā kļuva zināms, ka "Rīgas satiksme" vēlas kļūt par pirmo absolūti autonomo uzņēmumu un izvest Rīgas ielas ekoloģiski tīrus ūdeņraža trolejbusus. Toreiz Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks pastāstīja, ka pilsēta saņems desmit trolejbusus, kuriem dīzeļa ģeneratoru vietā būs ūdeņraža degvielas elements.

Рижский микроавтобус - Sputnik Latvija
Izmaiņas Rīgas mikroautobusu tīklā: kur no 1. janvāra tiks atcelti atvieglojumi

Taču jau 2018. gada vasarā kļuva skaidrs, ka projekts, kuram bija jākļūst par Rīgas inovāciju pilsētas simbolu un kuram tika iztērēti aptuveni 16 miljoni eiro, no kuriem pusi piešķīra Eiropas Savienība, ir izgāzies.

Ūdeņraža uzpildes stacijas ēka Vienības gatvē tika uzbūvēta, visi desmit Rīgas pasūtītie trolejbusi tika saražoti, taču ielās neviens inovatīvais trolejbuss tā arī neizbrauca.

Projekta īstenošanas termiņus pārcēla uz 2018. gada pavasari, pēc tam – uz vasaru, bet tagad sola, ka jaunais transporta veids izbrauks galvaspilsētas ielās tikai nākamā gada rudenī.

"Rīgas satiksme" preses sekretārs Viktors Zaķis toreiz skaidroja, ka pie visa vainojamas problēmas ūdeņraža uzpildes stacijā. Pēc viņa sacītā, kopš 2018. gada sākuma uzpildes staciju testējuši poļu trolejbusu ražotāji, Nīderlandes un Dānijas ūdeņraža iekārtu speciālisti, taču problēmu novērst neesot izdevies, un tā iemeslu Zaķis saskata projekta unikalitātē.

Kas atklājies šoreiz

Savukārt tagad noskaidrojies, ka konsultācijas ūdeņraža trolejbusu uzpildes staciju būvniecības laikā sniedza uzņēmums Eyris Baltic, kurš tika izvēlēts bez atvērta konkursa, kā arī iepriekš nav piedalījies valsts un pašvaldību iepirkumos. Saskaņā ar izmeklēšanas datiem, izdevies noskaidrot, ka vairāk nekā pusi no šīs kompānijas apgrozījuma tobrīd sastādīja līdzekļi, kuri kā reizi tika saņemti no darījuma ar "Rīgas satiksmi".

Neskaitot to, nekādos atvērtos avotos nav informācijas, ka šis uzņēmums iepriekš būtu bijis saistīts ar ūdeņraža transportu vai arī ar citām eksperimentālām tehnoloģijām.

Председатель Рижской думы Олег Буров - Sputnik Latvija
Šāds "gājiens ar zirdziņu" nav vajadzīgs: Burovs par "Rīgas satiksme" atlaižu atcelšanu

Pats uzņēmums Eyris Baltic pozicionē sevi kā firma, kura nodarbojas ar iekraušanas un izkraušanas tehnikas remontdarbiem. Uzņēmuma īpašnieks, kurš ir arī pārdošanas daļas direktors un ūdenssporta cienītājs, Andis Ratnieks interviju nesniedz, taču apgalvo, ka viņa kompānijas kontrolējusi uzpildes stacijas ūdeņraža iekārtas uzstādīšanu un sagatavoja tehnisko dokumentāciju. Pēc Ratnieka sacītā, šis ir Eyris Baltic pirmais šāda veida projekts, un viņš patstāvīgi aicināja piedalīties tajā ekspertus un zinātniekus.

Ir arī citi jautājumi pret "Rīgas satiksmi", kas saistīti ar ūdeņraža trolejbusiem. Uzņēmums iepriekš paziņoja, ka uzpildes stacija nodota ekspluatācijā, taču, kā noskaidroja LTV žurnālisti, runa ir nevis par iekārtu, bet gan par pašu ēku. Tehnika, kura tika piegādāta no Nīderlandes, pirmajās aukstuma dienās sasala un izgāja no ierindas. Divus gadus šo problēmu necentās novērst. Uzņēmums apgalvo, ka tagad visi bojājumi ir novērsti, taču vai tas nozīmē to, ka stacija ir gatava darbam, ir liels jautājums.

Ziņu lente
0