Krievijas vēstnieks: vai tiešām Latvija vēlas salūtu par godu vācu okupācijas gadadienai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs pauda neizpratni par to, ka Latvijas Ārlietu ministrija pauž protestus par Rīgas atbrīvošanai veltīto salūtu.

RĪGA, 21. decembris — Sputnik. Latvijas protests par Maskavas organizēto salūtu, kas bija veltīts Rīgas atbrīvošanai no fašistiem 1944.gadā, rada neizpratni, konstatēja Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs radio Baltkom ēterā.

Šī gada vasarā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs izsauca Krievijas pagaidu pilnvaroto Vadimu Vasiļjevu, lai paustu protestu par salūtu, ar ko Maskava plānoja nosvinēt Rīgas atbrīvošanas no vācu fašistiskajiem iebrucējiem 75.gadadienu organizēt 13.oktobrī.

Rīga uzskata šo soli par "nepieņemamu un nedraudzīgu rīcību". Krievijas vēstnieks bija neizpratnē par Latvijas valdības viedokli vēsturisko notikumu aspektā.

"Bija oficiālās Rīgas protests par salūtu Poklonnaja kalnā Maskavā par godu Rīgas atbrīvošanai. Nu, labi. Tādā gadījumā jābūt salūtam sakarā ar Rīgas ieņemšanu? Vai vispār nedrīkst būt nekādi salūti? Tā iznāk," paskaidroja Lukjanovs.

Viņš atsaucās arī uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina viedokli, ko viņš pauda ceturtdien savā ikgadējā preses konferencē.

"Prezidents Putins atbildēja uz viedokli par to, ka, iespējams, vajadzēja atdod Ļeņingradu? Padoties vāciešiem. Man četras paaudzes dzīvojušas šajā pilsētā, bija blokādē, tēvs karoja Ļeņingradas frontē. Putins taisnīgi teica – jūs pamuļķi esat, vai? Jūsu taču tagad nebūtu!" teica Lukjanovs.

Салют в честь 75-летия освобождения Риги от немецко-фашистских захватчиков - Sputnik Latvija
Maskavā notika salūts par godu Rīgas atbrīvošanas no nacistiem 75. gadadienai

Latvijas mūsdienīgais vēstures traktējums pauž, ka 9. maijā atsākās "padomju okupācija", kas sākusies jau 1940. gadā, bet "īstā atbrīvošana" Baltijas valstīm nākusi tikai 90. gados.

Krievija jau vairākkārt atgādinājusi, ka tāda pieeja Otrā pasaules kara rezultātu vērtējumam liecina par vēstures kropļošanu un neatbilst tālaika starptautiskajām normām. Ne par kādu Latvijas "okupāciju" no padomju spēku puses 1940. gadā nevar būt ne runas, jo bruņotie spēki ieradās Latvijā saskaņā ar abu valstu noslēgto līgumu.

Ziņu lente
0