Politika

Valsts kanceleja: likumprojektā par Rīgas domes atlaišanu nepietiek argumentu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts kancelejas juristi piedāvā precizēt likumprojekta anotāciju par Rīgas domes atlaišanu un sniegt pašvaldībai iespēju izskaidrot savu pozīciju pirms valdības sēdes.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajā likumprojektā par Rīgas domes atlaišanu trūkst atbilstošas juridiskas argumentācijas. Šādu pozīciju izteica Valsts kancelejas Juridiskais departaments.

Valsts kancelejas juristi novērtēja VARAM sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu un tā anotāciju. Juridiskā departamenta paziņojumā teikts, ka pilsoņu ievēlēto pārstāvju atlaišana var tikt izvērtēta kā vēlētāju gribas ierobežošana. Pēc juristu domām, lai Ministru kabinets spētu objektīvi novērtēt ministrijas sagatavoto likumprojektu, ir jāizpēta, cik lielā mērā tas atbilst tādiem juridiskiem principiem, kā vienlīdzība un proporcionalitāte.

Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Viedoklis
Atstumto mēru tandēms: vai Ušakovs un Lembergs apvienosies vēlēšanās Rīgā

"Anotācijā nav pietiekami izvērsta juridiskā argumentācija jautājumā par šā sasaukuma Rīgas domes atkārtotu likuma pārkāpšanu vai nepildīšanu. Anotācija nesniedz izvērtējumu, vai šā sasaukuma Rīgas dome, ņemot vērā pēdējo mēnešu notikumus, spētu vai nespētu nākotnē atrisināt jautājumus, kas saistīti ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanas funkcijas organizēšanu, atbilstoši normatīvo aktu prasībām, vai mērķi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas funkcijas organizēšana Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, atbilstoši normatīvajiem aktiem, nevar sasniegt ar citu rīcību," norādīts Valsts kancelejas paziņojumā.

Tāpat juristi norāda, ka likumprojekta anotācija neliek saprast, vai pagaidu administrācija spēs – un kādā veidā – risināt jautājumus, kas saistīti ar atkritumu apsaimniekošanu, ko, saskaņā ar anotācijā norādīto, nespēja atrisināt dome, un kādēļ tai ir jābūt atlaistai.

"Lai Ministru kabinets varētu objektīvi izvērtēt VARAM sagatavoto likumprojektu, priekšlikums precizēt anotāciju. Tāpat priekšlikums dot Rīgas domei pienācīgu iespēju izteikt savu viedokli par VARAM sagatavoto likumprojektu un anotāciju pirms jautājuma izskatīšanas Ministru kabineta sēdē," teikts Valsts kancelejas Juridiskā departamenta paziņojumā.

Нормундс Гростиньш - Sputnik Latvija
Grostiņš: Saeima nobijās un sāka labāk uzvesties

Vai Ministru kabinets ieklausīsies Valsts kancelejas Juridiskā departamenta slēdzienā – to parādīs tuvākās dienas. Jau šodien, 17. decembrī, valdība izskatīs likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Diez vai Rīgas dome pagūs sagatavot slēdzienu tik īsā laika posmā.

Savukārt no tā, cik operatīvi notiks jautājuma izskatīšana Ministru kabinetā, ir atkarīgi arī sekojošie valdības soļi. Tālāka notiks likumprojekta apstiprināšana Saeimā, taču līdz gada beigām palikusi tikai viena plenārsēde. Jau ir parādījusies informācija par to, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu datums varētu tikt pārcelts no 29. februāra, kā iepriekš tika iecerēts, uz marta sākumu.

Ziņu lente
0