Politika

Ventspils osta 8. janvārī varētu apturēt darbu: kravu īpašniekiem iesaka neriskēt

© SputnikВентспилсский порт
Вентспилсский порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagaidām kuģi turpina ienākt Ventspils ostā, taču no 8. janvāra kuģu īpašniekiem tas draud ar ASV sankciju ieviešanu.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Apdrošināšanas kompānijas, kuras sniedz pakalpojumus kuģniecības kompānijām, iesaka klientiem nesūtīt kuģus uz Ventspils ostu pēc 8. janvāra, citādi pastāv risks nokļūt ASV sankciju sarakstā, raksta avīze Diena. Savukārt telekanāls TV3 pat nosauca vienu no šīm kompānijām – The West P&I Club.

Atgādināsim, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstos 9. decembrī iekļāva Ventspils mēru Aivaru Lembergu un četrus ar viņu saistītos uzņēmumus: Ventspils brīvostu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Vienlaikus ASV Finanšu ministrija paziņoja, ka ieviesusi pārejas periodu 30 dienu garumā (beidzas 2020. gada 8. janvārī – red.), kura laikā organizācijām un kompānijām, kurām ir sakars ar minētajām struktūrām, jāpārtrauc finanšu operācijas un attiecības.

Посольства США в Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Kurš te ir saimnieks: Gobzems novērtējis ASV sankcijas pret Lembergu

Šī iemesla dēļ valdība informēja par nodomu pārņemt savā ziņā kontroli pār Ventspils un Rīgas ostām. Satiksmes ministrija sagatavojusi grozījumus Ostu likumā. Plānots, ka ostas pārvaldīs jaundibināts uzņēmums, bet pašvaldību izvirzītie Rīgas un Ventspils ostu valdes locekļi amatus zaudēs. Turpmāk ostu valdes iecels valsts.

No Ventspils ostas valdes locekļa amata Aivars Lembergs atkāpās 10. decembrī. Savukārt 13. decembrī ar Ventspils Brīvostas valdes lēmumu tika atlaists ostas priekšnieks Imants Sarmulis, kurš ieņēma šo amatu kopš 1995. gada.

Patlaban Ventspils osta, lai arī saspringtā gaisotnē, bet turpina ikdienas darbu. Taču pagājušās nedēļas beigās sāka izplatīties pieņēmumi un prognozes par to, ka ostas darbs var apstāties jau nākamā gada sākumā.

Saskaņā ar avīzes Diena datiem, kompānijas, kuras sniedz apdrošināšanas pakalpojumus kuģniecības uzņēmumiem, jau ir brīdinājušas savus klientus, ka viņam nav ieteicams ienākt Ventspils ostā pēc 8. janvāra.

Šo informāciju apstiprina telekanāls TV3, kurš pat nosauca konkrētu apdrošinātāju, kurš pabrīdinājis klientus par iespējamām sankcijām, – tā ir britu kompānija The West P&I Club.

Министр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс - Sputnik Latvija
Linkaits: Rīgas ostā viss nav tik balti un pūkaini

Bijušais ostas pārvaldnieks Imants Sarmulis nespēja nedz apstiprināt, nedz noliegt šo informāciju.

"Manā rīcībā nav šādas informācijas, tomēr nevaru izslēgt, a šādas sarunas ir bijušas starp komersantiem un apdrošinātājiem. Protams – ja kuģis ienāk pēc 8. janvāra un saņem Ventspils Brīvostas pārvaldes kā sankcionētas juridiskas personas pakalpojumus, tas riskē nokļūt sankciju ietekmē. Protams, tad ir jādomā, vai nākt uz Ventspili. Satraukums biznesa vidē, protams, ir," paziņoja Sarmulis.

Pēc viņa sacītā, patlaban ir grūti prognozēt, kādā mērā beigu beigās Ventspils ostu ietekmē ASV sankcijas.

"Es tikai varu nosaukt skaitļus – gada laikā ostā strādājošie termināļi apgroza 260 miljonus eiro, bet Ventspils Brīvosta – 22 miljonus eiro. taču viss ir atkarīgs no tā, cik ilgi brīvosta atradīsies sankciju sarakstā un kā notiks iespējamā kravu plūsmas samazināšanās – vai pakāpeniski vai uzreiz strauji. To tagad ir grūti novērtēt. Negribu spekulēt, es tikai nosaucu apgrozījuma apjomu, taču nevaru šobrīd prognozēt, kādā mērā ostas darbība tiks apgrūtināta. Ja tas jautājums atrisināsies ātri, iespējams, nekādā mērā," pateica Sarmulis.

Мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Politika
Burovs: valsts vēlas pārņemt Rīgas ostu nebūt ne Lemberga dēļ

Tikmēr par Ventspils ostas kravām jau sākuši interesēties kaimiņi no Lietuva un Igaunijas, pirmām kārtām runa ir par naftas produktiem. Gan Klaipēdas, gan Tallinas ostā paziņoja, ka ir gatavi apkalpot šīs plūsmas.

Sarmulis, komentējot iespējamo kravu aiziešanu uz kaimiņvalstu ostām, paziņoja: "Domāju, ka zaudētās kravas atpakaļ nevarēs dabūt. Par to, ka kaimiņvalstu ostas pastāvīgi skatās un gaida, kad varētu kādas kravas pārvilināt pie sevis, nekādu šaubu nav, jo šobrīd ir ļoti liela konkurence, galvenokārt par kravām no Krievijas un Baltkrievijas."

Ziņu lente
0