Politika

Dana Reizniece-Ozola: Lembergam ir jāaiziet

© Facebook / European Team Chess ChampionshipДана Рейзниеце-Озола на командном чемпионате Европы по шахматам
Дана Рейзниеце-Озола на командном чемпионате Европы по шахматам - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijusī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola aicina Ventspils mēru Aivaru Lembergu pašam aiziet no politikas un neslīcināt Zaļo un zemnieku savienību.

RĪGA, 16. decembris – Sputnik. Ventspils mēram Aivaram Lembergam ir jāaiziet no politikas, paziņoja Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS).

ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstos 9. decembrī uz tā dēvētā Magņitska likuma pamata iekļāva virkni personu un organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergu un četrus ar viņu saistītos uzņēmumus: Ventspils brīvostu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Посольства США в Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Kurš te ir saimnieks: Gobzems novērtējis ASV sankcijas pret Lembergu

Šī iemesla dēļ valdība informēja par nodomu pārņemt savā ziņā kontroli pār Ventspils un Rīgas ostām. Satiksmes ministrija sagatavojusi grozījumus Ostu likumā. Plānots, ka ostas pārvaldīs jaundibināts uzņēmums, bet pašvaldību izvirzītie Rīgas un Ventspils ostu valdes locekļi amatus zaudēs. Turpmāk ostu valdes iecels valsts.

Kā zināms, Lemberga vadītā partija "Latvijai un Ventspilij" ir ZZS sastāvā. Līdz šim brīdim ZZS pārstāvji atbalstīja Lembergu, neraugoties uz to, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns, runājot par sankciju sekām Latvijai, paziņoja, ka bija stratēģiski pareizs solis "nepieļaut Lemberga partijas iekļūšanu šīs valdības koalīcijā".

Taču bijusī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, kura sākotnēji bijusi partijas "Latvijai un Ventspilij" locekle, savukārt pērn pārgāja uz Latvijas Zemnieku savienību, aicinājusi Lembergu aiziet no politikas.

Paziņojumā medijiem viņa uzsvērusi, ka Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) esošās partijas nevar izlikties, ka nekas nav noticis, ka "viss pāries un aizmirsīsies kā citās reizēs". Pēc viņas sacītā, šis nav tas gadījums, kad būtu jāizvairās no skaidras pozīcijas paušanas un jāgaida, kad vētra norims. Šoreiz runa ir ne tikai par Lembergu, bet par visu Latviju, par to, ka zaudējumi, kurus sankcijas nodarīs ekonomikai, būs ilgstoši un smagi.

Vienlaikus Reizniece-Ozola paslavēja Lembergu kā labu pilsētas saimnieku, uzsverot, ka viņa enerģiju un kompetenci ļoti vērtē Ventspils iedzīvotāji, savukārt viņa pati viņu ciena kā erudītu un zinošu oponentu.

"Taču tagad Aivaram Lembergam ir jāpaiet malā. Aiziešana no politikas ir vienīgais pareizais solis. Tas jāsper uzreiz un pavisam. Tas ir solis, ko spert valstsvīram. Līderim ar atbildību pret partiju, ventspilniekiem un valsti. Aiziet ar pašcieņu, nevis agonēt, politiskās agonijas šausmās līdzi velkot tik daudzus."

"Šobrīd Aivars Lembergs pašpasludinātajai tiesiskuma koalīcijai ir kļuvis par "ļaunuma centru". Zem tā apkarošanas karoga tiek darītas iepriekš neiedomājamas un demokrātiskai valstij pat nepieņemamas lietas," pateica deputāte.

Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Lembergam aizliegta iebraukšana ASV

Runājot par valdību veidojošajām partijām, Reizniece-Ozola atzīmēja, ka tās nepilda solījumus un pašas neievēro viņu pieņemtos likumus, savukārt atbrīvošanās no koalīcijai neizdevīgiem cilvēkiem un savu kandidātu norīkošana, tiesu sistēmas neatkarības, pašvaldību, augstskolu un neatkarīgo iestāžu iedragāšana kļūst par normu.

"Ostu privatizācijas mēģinājumi pat netiek slēpti. (…) Tas viss iet no rokas, izmantojot konfrontāciju ar "oligarhu Lembergu", nekādi citi argumenti nav vajadzīgi," paziņoja Reizniece-Ozola.

"Pašpasludinātajai tiesiskuma koalīcijai" Lembergs ir kļuvis par "ļaunuma centru", politisko apvienību ZZS valdošās partijas cenšas parādīt kā marginālu politisko spēku, dēvē to par "Kremļa roku" un "oligarha kabatas partiju", paziņoja deputāte.

"Ja tā turpināsies, iegrimsim pašu radītā muklājā un zaudēsim vēlētāju uzticību. Ne tikai Saeimā nonāksim "mūžīgajā opozīcijā", bet arī pašvaldībās zaudēsim atbalstu. (…) Šīs ir tās krustceles, kur LZS jāiet pa labi – visiem redzamā, citā virzienā - jau bez Aivara Lemberga," uzskata Reizniece-Ozola.

Ziņu lente
0