Sadraudzēsies vai samainīsies vietām: Veselības ministrija ķersies klāt aptiekām

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasРабота аптеки
Работа аптеки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministrija grasās apkarot aptieku tīklu monopolu Latvijas reģionos, kura dēļ cieš vietējie iedzīvotāji.

RĪGA, 16. decembris – Sputnik. Veselības ministrijā izstrādā jaunu kārtību, saskaņā ar kuru aptieku tīkliem, kuri izveidojuši monopolu konkrētā reģionā, būs jāapvienojas vai jāsamainās vietām ar citām aptiekām, vēsta "MK Latvija".

Veselības ministre Ilze Viņķele pastāstīja, ka aptieku tīkli Latvijā ir iedalīti nevienveidīgi, un bieži vien rodas situācijas, kad vienā pilsētā un rajonā ir tikai viena tīkla aptiekas. Tas kropļo tirgu un ļauj komersantiem turēt augstas medikamentu cenas.

Аптека куда обратилась пострадавшая - Sputnik Latvija
Ekonomikas ministrija: Latvijā ir tikai trīspadsmit diennakts aptiekas

Piemēra kārtā Viņķele minēja Āgenskalnu Rīgā un Rēzekni, kur ir nepieciešama ministrijas iejaukšanās esošajā aptieku tīklu iedalījumā.

Visas aptiekas Āgenskalnā patlaban ietilpst aptieku tīklā "Mēness aptieka", kurš savukārt pieder kompāniju grupai Repharm. Ja šajā tīklā nav kaut kādu konkrētu zāļu, pēc tām nākas braukt uz kaimiņu rajoniem. Āgenskalna iedzīvotāji palūdza veselības ministrei iejaukties situācijā un likvidēt "Mēness aptiekas" monopolu, kurš pārkāpj viņu tiesības izvēlēties viņiem cenas ziņā pieejamākās un izdevīgākās zāles.

Rēzeknē strādā divas aptiekas, kuras atrodas tālu viena no otras. Tajās piedāvātais zāļu klāsts atšķiras, un vietējiem iedzīvotājiem nereti nākas ceļot apkārt pilsētai, lai nopirktu nepieciešamos medicīniskos preparātus.

Turklāt, saskaņā ar ministres informāciju, zāļu vairumtirgotāji nereti pārdod noteiktas medikamentu grupas tikai un vienīgi "savējām" aptiekām, un atsevišķu rajonu iedzīvotājiem nepieciešamās zāles kļūst nepieejamas.

Pēc Viņķeles sacītā, saistībā ar šo un analoģiskām situācijām, kuras izveidojušās citviet Latvijā, Veselības ministrija izskata darbu veikšanu divos pamatvirzienos.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Lauku aptiekas Latvijā gaida jauns trieciens

"Ja, piemēram, konkrētā reģionā pastāv četras vienas ķēdes aptiekas, noteiktā laika periodā tām tiktu uzlikts pienākums apvienoties," paskaidroja pirmo ideju ministre, paskaidrojot, ka šāda apvienošanās ļaus citām aptiekām ienākt šajā tirgū, kas veicinās konkurenci u paplašinās zāļu klāstu, kurš kļūs pieejams konkrētās teritorijas iedzīvotājiem.

Otrais variants, kuru patlaban izskata ministrija, paredz, ka vienai no monopola ķēdes aptiekām konkrētajā teritorijā būs jāsamainās vietām ar cita tīkla aptieku, "ielaižot to reģiona tirgū". Viņķele uzsvēra, ka šādas idejas virzības gadījumā jāņem vērā visi ekonomiskie faktori, tostarp investīciju aizsardzību.

"Es saprotu, ka tā būs ārkārtīgi smaga saruna, bet tas ko es vēlos apliecināt, ir, ka es esmu gatava uzsākt diskusiju," piebilda viņa.

Pēc ministrijas domām, šādu reformu galvenie mērķi ir nodrošināt vienveidīgāku aptieku teritoriālo iedalījumu, aptieku koncentrācijas samazinājums, no kuras cieš to rentabilitāte, un iedzīvotājiem pieejamās farmaceitiskās palīdzības kvalitātes uzlabošana.

Ziņu lente
0