Uzpildīties Krievijā? No 1. janvāra Latvijā pacelsies benzīna cenas

© pixabayКанистра
Канистра - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2020. gada 1. janvāra Latvijā stāsies spēkā paaugstināti akcīzes nodokļi benzīnam un dīzeļdegvielai un ne tikai: vadītājiem nāksies labi apdomāt jautājumu, kur tad uzpildīties.

RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Paaugstināts degvielas akcīzes nodoklis jau 2020. gada 1. janvārī veicinās benzīna un dīzeļa cenu kāpumu Latvijā, vēsta Regnum.ru.

Финансовые расчеты - Sputnik Latvija
Nevis reforma, bet evolūcija: Latvijas finanšu ministrs ierosinājis samazināt nodokļus

Tostarp par 3,3 eirocentiem pieaugs akcīzes nodoklis benzīnam, par 4,2 centiem palielināsies akcīzes nodoklis dīzeļdegvielai, par 0,6 centiem – lauksaimniecības tehnikas degvielai.

Pieaugs arī sašķidrinātās gāzes cena par kilogramu – par 4,1 centu.

Turklāt nav arī jāaizmirst, ka katrs paaugstinājums tiks aplikts arī ar PVN.

Paralēli akcīzes nodokļa palielinājumam tiks paaugstināta biokomponentes satura norma degvielas litrā. Bioetanola proporcijas palielinājums 95. markas benzīna litrā no 5% līdz 9,5% arī ietekmēs degvielas vērtību.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka, neraugoties uz to, ka valdība apsolīja nākamgad nepaaugstināt nodokļus, daži no tiem tomēr pieaugs, kā to bija iecerējis iepriekšējais Ministru kabinets.

2017. gada nodokļu reformas ietvaros bija plānots līdz 2020. gadam paaugstināt akcīzes nodokli naftas produktiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem. Un šis lēmums paliek spēkā.

Latvijas iedzīvotāji jau iepriekš brauca uzpildīties uz Lietuvu, kur benzīns ir lētāks. Un pēc Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas aprēķiniem, 2020. gadā starpība cenā par vienu degvielas litru būs ap 10 centiem.

Акция протеста медиков возле здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Visnelaimīgākā valsts Eiropas Savienībā. Un atkal vainīgi krievi

Asociācija pieļauj, ka, ja akcīzes nodokļa celšana netiks atlikta, Latvija zaudēs konkurences cīņā ne vien Lietuvai, bet arī Igaunijai, kā rezultātā samazināsies degvielas tirdzniecība un attiecīgi valsts budžeta ienākumi.

Turklāt no 2019. gada 1. jūlija Krievija sākusi izsniegt bezmaksas elektroniskās vīzas uz Kaļiņingradas apgabalu 52 valstu pilsoņiem, tostarp Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pilsoņiem.

Tādēļ Baltijas valstu iedzīvotāji, iespējams, pat ietaupīs, ja pēc benzīna brauks uz Krieviju. Jo Kaļiņingradā 95. markas benzīns maksā vien 0,66 centus par litru, kamēr Latvijā cena jau šobrīd ir 1,25 eiro.

Ziņu lente
0