Rīdziniekiem drīz nepietiks vietas kapsētās

© Sputnik / Sergey MelkonovПоминальные свечи на Братском кладбище в Риге в День Лачплесиса
Поминальные свечи на Братском кладбище в Риге в День Лачплесиса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvāko astoņu gadu laikā tiks pārpildīti kapi Bolderājā, ja rīdzinieki nedos priekšroku kremācijai.

RĪGA, 12. decembris — Sputnik. Ja Rīga nākotnē turpinās piešķirt iedzīvotājiem bezmaksas vietas apbedījumiem, pēc kāda laika kapsētas būs aizpildītas, intervijā radio Baltkom pastāstīja Kapsētu pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Gints Zēla.

Statuja kapsētā - Sputnik Latvija
Kapsētas ir pārpildītas, Latvijā kļūst populārāka kremācija

Pēc tiesībsarga viedokļa un saskaņā ar Augstākās tiesas netiešo atzinumu, ir pretlikumīgi iekasēt maksu par kapa vietu. Šī gada pavasarī tādu spriedumu pieņēma arī Satversmes tiesa. Kopš 2019.gada pavasara Rīgas Kapsētu pārvalde vairs neiekasē maksu par apbedījuma vietu – iedzīvotāji var bez atlīdzības saņemt nepieciešamo skaitu vietu.

Gints Zēla konstatēja, ka, piemēram, Valkā šāda situācija problēmas nerada – vietas ir pietiekami, iedzīvotāju skaits nav liels. Taču lielajās pilsētās, kur teritorija kapsētu attīstībai nav īpaši liela, iespējamas grūtības. Viņš atklāja, ka tuvāko astoņu gadu laikā kapsēta Bolderājā būs aizpildīta, un ieteica attīstīt jau esošās vietas, kā arī dot priekšroku kremācijai.

Zēla uzskata, ka tieši kapu vietas cena kapsētā varēja mudināt cilvēkus izmantot jau esošās vietas, kur apglabāti viņu tuvinieki. Viņš atgādināja, ka iepriekš bija iespējams izvēlēties – nopirkt vietu par 700 eiro vai apglabāt urnu jau esošajā vietā. Tagad cilvēkiem ir izvēle starp kremāciju par 500 eiro vai jaunu vietu bez maksas. Ierēdnis skaidroja, ka mazmazbērni Biķernieku meža vietā saņems milzīgu kapsētu, jo ar laiku kapa vietas ierādīšana radīs īstas grūtības.

Северное кладбище в Лиепае - Sputnik Latvija
Kaps dārgāks nekā bēres: Valsts kontrole īstenojusi kapsētu revīziju

2016. gada aprīlī Latvijā darbu sāka otra krematorija – Valmierā. Līdz šim kremācijas pakalpojumi tika sniegti tikai Rīgā, un Latvijā pastāvēja arī tā saucamais bēru tūrisms – aizgājējus kremēja kaimiņu Igaunijā, jo tā šis pakalpojums izmaksāja lētāk.

Tomēr šoruden noskaidrojās, ka Rīgas krematorijā Varoņu ielā nepieciešams jumta remonts. Krematorijas pārstāvji pastāstīja, ka nevar garantēt atvadu ceremonijas krematorijas lielajā zālē rudens un ziemas sezonā.

Ziņu lente
0