Politika

Ministri piekrituši samazināt pašvaldību deputātu skaitu

© Foto : DaugavpilsЗдание Даугавпилсской городской думы
Здание Даугавпилсской городской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvā un Igaunijā ir vairāk nekā pusotrs tūkstotis pašvaldību deputātu, bet Latvijā pēc novadu reformas paliks 750 deputāti.

RĪGA, 11. decembris — Sputnik. Valdība atbalstījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājumu samazināt pašvaldību deputātu skaitu par 54% pēc novadu reformas, vēsta Mixnews.lv.

Ja Saeima atbalstīs VARAM iesniegtos grozījumus Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā, no 2021.gada pašvaldību deputātu skaits valstī saruks no tagadējiem 1614 līdz 750 cilvēkiem.

Patlaban 119 pašvaldību sistēmā 1614 deputāti, taču plānots, ka pašvaldību skaits samazināsies līdz 39, bet deputātu skaits – līdz 750.

Здание городской думы Вентспилса - Sputnik Latvija
Pēc novadu reformas Latvijā kļūs mazāk deputātu

VARAM izstrādātie grozījumi paredz, ka pašvaldībās, kurās pēc reformas būs 30 tūkstoši iedzīvotāju, strādās 15 deputāti, pašvaldībās ar 30-60 tūkstošiem iedzīvotāju – 19 deputāti. Pašvaldībās, kurās iedzīvotāju skaits pārsniegs 60 tūkstoši cilvēku, domē strādās 23 deputāti. Deputātu skaits Rīgā nemainīsies – 60 deputāti.

VARAM speciālisti lēsa, ka deputātu skaita samazināšanās par 864 cilvēkiem gada laikā ļaus ietaupūt

995 328 eiro. Aprēķinā tika ņemts vērā, ka pēc likuma viena deputāta darba stunda maksā 6,4 eiro.

VARAM norādīja, ka viens deputāts mēnesī vidēji strādā 15 stundas.

Latvijas Pašvaldību savienība uzskata, ka šāds pasākums mazinās iedzīvotāju pārstāvniecību. Pie tam, uzsvēra LPS priekšsēdētājs Gints Kaminskis, finansiālā ekonomika deputātu skaita samazināšanas gadījumā sastādīs vien 1,2% - pavisam nedaudz.

Tāpat Kaminskis atgādināja, ka Lietuvā ir 1700 pašvaldību deputāti, Igaunijā - 1600.

Ziņu lente
0