Politika

ASV ievieš sankcijas pret Lembergu un četriem uzņēmumiem Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Вентспилса Айварс Лембергс
Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar ASV varasiestāžu datiem, "Latvijas oligarhs" Aivars Lembergs ir vainojams par korupciju.

RĪGA, 10. decembris - Sputnik. Ventspils mērs Aivars Lembergs izrādījies iekļauts starp fiziskajām un juridiskajām personām, pret kurām ASV Finanšu ministrija ieviesusi sankcijas tā saucamā Globālā Magņitska akta ietvaros, liecina resora sniegtā informācija.

Ierobežojošie pasākumi vērsti pret 15 fiziskām personām un kompānijām no Eiropas, Āzijas un Latīņamerikas. ASV Finanšu ministrija norāda, ka šīs personas vainojamas par korupciju. Līdztekus Lembergam sankcijas attiecinātas pret Ventspils brīvostu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

"Pret Latvijas oligarhu Aivaru Lembergu vērstas sankcijas par to, ka, būdams ārvalstnieks, viņš iekļauts sarakstā kā amatpersona vai bijusī amatpersona, kura atbildīga vai tieši vai netieši iesaistīta korupcijā, tajā skaitā valsts mantas piesavināšanās, korupcijā, kas saistīta ar publiskiem iepirkumiem vai kukuļošanu," teikts ASV Finanšu ministrijas paziņojumā.

Dokumentā precizēts, ka šis solis uzsver ASV apņēmību saukt pie atbildības korumpētos oligarhus par viņu darbībām pret svarīgu sabiedroto Eiropā.

"Magņitska akts" ASV stājās spēkā 2012.gada decembrī. Dokuments nosaka individuālas sankcijas pret personām, kas atbild par cilvēktiesību ievērošanu Krievijā. Cilvēkiem, pret ko vērstas sankcijas, liegta iebraukšana ASV, viņu konti bankās ASV tiek iesaldēti.

Likums nosaukts Lielbritānijas fonda Hermitage Capital Management auditora vērdā. Viņš tika arestēts sakarā ar apsūdzību par nelegālu shēmu izveidi minētajam fondam ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas. Izmeklēšanas laikā Magņitskis apsūdzēja virkni Krievijas amatpersonu par korupciju,. 2009.gada novembrī viņš miris izmeklēšanas izolatorā "Matrosskaja tišina".

Ziņu lente
0