Tiek apsūdzēts Latvijas "okupācijas" noliegšanā: LKS loceklim draud nopietns cietumsods

© Sputnik / Sergey MelkonovАлександр Филей
Александр Филей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lūk arī apsveica Latvijas iedzīvotājus svētkos… Rīgas Tiesu apgabala prokuratūra izvirzījusi apsūdzību Latvijas Krievu savienības valdes loceklim Aleksandram Filejam.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. Latvijas Krievu savienības (LKS) valdes loceklim Aleksandram Filejam Rīgas Tiesu apgabala prokuratūra izvirzījusi apsūdzību, vēsta Bb.lv.

Fileju apsūdz "Latvijas okupācija noliegšanā". Turklāt atgādināsim, ka lietu sastiķēja uz Facebook publikācijas pamata.

Рижский экскурсовод Александр Филей - Sputnik Latvija
Viedoklis
Fileja lieta: kāpēc apsūdzībai nāksies sagrozīt vēsturi un izdomāt genocīdu

Prokuratūra preses sekretāre Laura Majevska paskaidroja, ka Filejs savu vainu neatzīst. Un pašlaik šajā lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Sākumā ar šo lietu nodarbojās Valsts drošības dienestā (VDD), kur par Fileju pasūdzējās neizdevušais eiroparlamentārietis un "Jaunās Vienotības" pārstāvis Dmitrijs Golubevs, kurš pievērsa uzmanību "aizdomīgajai" publikācijai Facebook.

"Aizdomīgā" publikācija tika publiskota 17. jūlijā. Tajā Filejs sveica Latvijas iedzīvotājus, uzrakstos, ka "tieši pirms septiņdesmit deviņiem gadiem Latvijā, kurā valdīja diktatora režīma, kurš balstījās uz nežēlīga nacionālisma principiem, tika ievests ierobežota skaita Sarkanās armijas kontingents. Šis akts noveda pie drīzas padomju varas iestāšanās".

Tagad Filejam par apsveikumu, precīzāk sakot, par "publisku okupācijas noliegšanu", draud brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Aizvainoja latviešus un bija rupjš pret leģionāriem: nāksies atbildēt par komentāru

Tiesa, kā iepriekš norādīja publicists un sabiedriskais aktīvists Vladimirs Lindermans, Fileja lieta beztiesiskuma un pamatojuma trūkuma ziņā dod zaļo gaismu citām politiskajām lietām Latvijā.

Pēc Lindermana domām, vai nu VDD atnākuši strādāt cilvēki, kuriem vispār nav juridiskās izglītības. Vai arī tas viss tiek safabricēts ar mērķi mākslīgi kriminalizēt "okupācijas" noliegšanu. Kriminalizēt skaidrā ceļā un sajaukt prātu Latvijas krievu iedzīvotājiem, parādot, ka "nedrīkst noliegt okupāciju".

Lindermans norādīja, ka pēc formālām pazīmēm Fileja lietā "nav ko izskatīt".

Turklāt jurists, Latvijas Cilvēktiesību komitejas tiesībsargs Aleksandrs Kuzmins Sputnik Latvija komentārā arī paziņoja, ka pamata lietas ierosināšanai pret Fileju nav. jo viņš tikai un vienīgi pauda savu viedokli attiecībā uz 1940. gada notikumiem Latvijā.

Tāpat Kuzmins paziņoja, ka, ja lieta tomēr nonāks līdz tiesai, tad Filejam ir labas izredzes pierādīt sev izvirzīto apsūdzību nepamatotību.

Ziņu lente
0