Nils Ušakovs ir gatavs atgriezties Rīgas domē

© SputnikКонгресс партии "Согласие". Нил Ушаков
Конгресс партии Согласие. Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nils Ušakovs piekrīt piedalīties Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, ja tiks pieņemti likuma grozījumi, kuri ļaus pašvaldībai strādāt līdz 2025. gadam.

RĪGA, 6. decembris – Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāts un bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs apstiprināja, ka ir gatavs piedalīties galvaspilsētas domes ārkārtas vēlēšanās, ja tās notiks, paziņoja partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs telekanālam TV3.

Министр охраны среды и регионального развития Юрис Пуце (Для развития/За!) - Sputnik Latvija
Politika
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs draud atlaist Rīgas domi

Pēc Urbanoviča sacītā, vakar no rīta viņš runāja ar Ušakovu, un viņš pauda gatavību piedalīties vēlēšanās. Tāpat Urbanovičs paziņoja, ka partija jau ir sākusi "savu spēku inventarizāciju", ņemot vērā iespējamās ārkārtas vēlēšanas.

Uz jautājumu, vai "Saskaņa" plāno piedalīties ārkārtas vēlēšanās vienā sarakstā ar partiju "Gods kalpot Rīgai" (GKR), kā tas bijis agrāk, Urbanovičs atbildēja, ka šādu plānu nav un, visticamāk, nebūs.

Iepriekš kļuva zināms, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija šonedēļ paziņos, vai pastāv tiesisks pamatojums Rīgas domes atlaišanai. Pēc ministrijas vadītāja Jura Pūces domām, Rīgas dome jau otro reizi netiek galā ar savu autonomo funkciju – nodrošināt sadzīves atkritumu izvešanu, tādēļ tai ir jābūt atlaistai.

Saskaņā ar Pašvaldību likumu, dome tiek atlaista ar lēmumu, kura projektu Saeimā iesniedz valdība. Saeima pēc valdības piedāvājuma norīko pagaidu administrāciju un nosaka jaunu vēlēšanu datumu. Ja līdz kārtējām vēlēšanām atliek mazāk nekā 15 mēneši, vēlēšanas netiek rīkotas. Kārtējās pašvaldību vēlēšanas notiks 2021. gada jūnija pirmajā sestdienā.

Politiķi jau ir sākuši gatavoties pašvaldības atlaišanas scenārijam, piedāvājot likuma grozījumus, kuri ļaus ievēlēt Rīgas domi uz vairāk nekā piecu gadu termiņu, ja tuvākajā laikā notiks ārkārtas vēlēšanas.

Конгресс партии Согласие. Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Politika
Ušakovs: mēs vēlamies pārliecināt Rīgas domi uzsākt ārstēšanos

Grozījumi paredz jaunu kārtību gadījumam, ja dome tiek atlaista brīdī, kad līdz tās pilnvaru beigām atliek no 9 līdz 24 mēnešiem. Paredzēts, ka pēc domes atlaišanas jaunās domes pilnvaru termiņā tiks iekļauts gan atlikušais iepriekšējās domes termiņš, gan arī jaunās domes četru gadu pilnvaru termiņš.

Līdz esošās Rīgas domes pilnvaru termiņa beigām šobrīd ir vairāk nekā 9 un mazāk nekā 24 mēneši, tādēļ atlaišanas gadījumā tai tiks piemēroti šie grozījumi.

Saeima 5. decembrī iesniedza tos izskatīšanai atbildīgajās komisijās.

Ziņu lente
0