"Nevarēja izsist kontraktus no Krievijas": LDz korupcijas lietas detaļas

Суд, правосудие
Суд, правосудие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā 500 tūkstošu eiro kukulis pārvērtās "atlīdzībā", kādēļ igauņu miljonārs Oļegs Osinovskis tikās ar KNAB pārstāvi un Latvijas Saeimas deputātu mežā, kā arī citas korupcijas lietas detaļas Latvijas Dzelzceļa valdē.

RĪGA, 1. decembris – Sputnik. Piektdien, 29. novembrī, Vidzemes rajona tiesa Limbažos turpināja krimināllietas skatīšanu, kurā kukuļņemšanā tiek apsūdzēts bijušais Latvijas Dzelzceļa (LDz) valdes priekšsēdētājs Uldis Magonis un igauņu miljonārs Oļegs Osinovskis.

Atgādināsim, ka, saskaņā ar apsūdzības slēdzienu, 2015. gada vasarā Osinovskis nodeva Magonim kukuli aptuveni 500 tūkstošu eiro apmērā saistībā ar iepirkumu, kuru tobrīd veica viens no Latvijas Dzelzceļa meitasuzņēmumiem - "LDz Ritošā sastāva serviss". Latvijas uzņēmumam bija jāiegādājas dīzeļdzinēja lokomotīves no Osinovskim piederošā uzņēmuma Skinest Rail. Taču abi apsūdzētie savu vainu neatzīst.

Būtība un lieta

No lietas materiāliem top zināms, ka 2014. gada augustā ar Osinovski saistītā "Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca" (DLRR) nosūtīja vēstuli LDz Cargo un "LDz Ritošā sastāva serviss" ar piedāvājumu par septiņu lokomotīvju iegādi. 2018. gada aprīlī Daugavpils uzņēmuma valdes locekle Nataļja Petrova liecināja tiesā, ka rūpnīca "palūgusi Magonim palīdzību līguma parakstīšanai ar "Krievijas Dzelzceļu" uzņēmumu" (RŽD).

Акция Почувствуй себя курицей - Sputnik Latvija
Juris Pūce nelaiž Ogrē ukraiņu olas

2014. – 2015. gadā, pēc viņa sacītā, finanšu situācija uzņēmumā bijusi "ārkārtīgi slikta", jo "Krievijas Dzelzceļi", ar kuru DLRR bija noslēgts sadarbības līgums vēl "no padomju laikiem", pārtrauca sadarbību, atsakoties noslēgt jaunu līgumu.

2014. gadu DLRR noslēdza ar zaudējumiem 1,3 miljoniem eiro apmērā. Turklāt līgums, kā skaidroja Petrova, netika noslēgts arī 2018. gadā, savukārt attiecības starp DLRR un RŽD strauji pasliktinājās 2015. gadā, pēc Magoņa arestēšanas.

Lietas materiālos tiek minēta arī epizode, ka laika posmā no 2014. līdz 2015. gadam abi galvenie kukuļošanas lietā figurējošie vienojās ne vien par lokomotīvju iegādi, bet arī par to, lai tiek organizēta DLRR pārstāvju tikšanās ar Vladimiru Jakuņinu, kurš tobrīd vadīja "Krievijas Dzelzceļus". Magoņa pakalpojumi, saskaņā ar medijos publicētajiem datiem, tika novērtēti 800 tūkstošos eiro, taču pēc līguma parakstīšanas par lokomotīvju iegādi Osinovskim izdevās samazināt summu līdz 500 tūkstošiem eiro.

Рижская дума - Sputnik Latvija
Politika
"Rīgas namu pārvaldnieks" valde apstrīdējusi lēmumu par tās atstādināšanu

2018. gada martā "LDz Ritošā sastāva serviss" valdes priekšsēdētāja Svetlana Berga paziņoja tiesai, ka lokomotīvju iegāde atbilda LDz koncerna interesēm, "tas bija ekonomiski izdevīgi visiem koncerna dalībniekiem".

Toreiz arī LDz Cargo vadītājs Guntis Mačs liecināja, ka Magonis nekādā veidā nav ietekmējis kompānijas vadību. Mačam nebija zināms arī par Magoņa iespējamo ietekmi uz citām koncerna struktūrām, bez kurām lokomotīvju iegāde no Skinest Rail nebūtu bijusi iespējama.

"Nevis kukulis, bet atlīdzība"

Piektdienas tiesas sēdē bijušais LDz valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis paziņoja, ka patiešām ir saņēmis 500 tūkstošus eiro no igauņu uzņēmēja Oļega Osinovska. Taču nevis kā kukuli, bet gan kā atlīdzību par privātu viņa interešu lobēšanu uzņēmumā "Krievijas Dzelzceļi". Lai RŽD valde pozitīvi atrisinātu jautājumu par iepirkumiem no DLRR.

Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Politika
Pūces pašreklāma uz valsts rēķina: KNAB pārbaudīs novadu reformas reklāmu

Nauda nebija paredzēta tālākai nodošanai kādam. Osinovskis to piedāvājis "par ilgtermiņa Magoņa, kā privātpersonas, palīdzību vairākos analoģiska rakstura jautājumos".

Atbildot uz prokurora jautājumu par to, kas, pēc Magoņa domām, ir "privāta lobēšana", viņš paskaidroja, ka, kā LDz valdes priekšsēdētājs, viņš "nevarēja izsist kontraktus no Krievijas". Taču kā privātpersonai, būdams sen pazīstams ar Jakuņinu, viņam "bijusi iespēja veicināt šo kontraktu saņemšanu". Šeit būtu pareizi atzīmēt, ka Magonis ir precējies ar Jakuņina meitu.

Kāds sakars ar to ir Jurašam?

Pēc procesa otrā dalībnieka Oļega Osinovska sniegtajām liecībām lieta negaidīti guva politisku zemtekstu. Tā, igauņu uzņēmējs norādīja, ka bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieks Juris Jurašs, kurš patlaban ir 13. Saeimas deputāts un pret kuru notiek izmeklēšana, piedāvāja Osinovskim atbrīvošanu no kriminālatbildības "apmaiņā pret sadarbību citu noziegumu atklāšanā".

Viņš paskaidroja, ka izmeklēšanas laikā liecinājis par to, ka nodotie 500 tūkstoši eiro ir kukulis priekš Vladimira Jakuņina. Taču tagad viņš esot pārliecināts, ka tas tā nav. Osinovskis paskaidroja, ka šādi liecinājis, jo KNAB izmeklētāja, ar kuru viņš tikās, paziņoja, ka atteikšanās no sadarbības gadījumā viņa vārds tiks paziņots medijiem, bet viņš vēlējās saglabāt savu reputāciju. Turklāt Osinovskis norādīja, ka aizstāvība paziņoja viņam, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā viņš ir tiesīgs mainīt savu liecību "kaut vai katru dienu".

Табличка Идет заседание суда - Sputnik Latvija
Atņems tiesības uz objektīvu tiesu: kādēļ ministrs ir pret ekonomisko lietu tiesu

Pēc Osinovska sacītā, aptuveni pēc pusotra mēneša pēc Magoņa aizturēšanas ar viņu sazinājās Jurašs, kurš uzaicinājis viņu uz tikšanos. Tā notika mežā, Igaunijas teritorijā, netālu no Latvijas robežas. Uz šo tikšanos ieradās KNAB darbinieks Uģis Upenieks. Osinovskim tika piedāvāts sadarboties, lai "palīdzētu KNAB atklāt būtiskākus noziegumus".

Pēc tam notika vēl dažas tikšanās, tostarp Rīgā, pat KNAB telpās, kur Jurašs turpināja garantēt Osinovskim, ka pret viņu netiks piemērotas nekādas sankcijas. Arī KNAB izmeklētāja A. Rumjanceva informēja viņu, ka viņa nesaskata nekādas kukuļošanas pazīmes un plāno Osinovska rīcību pārkvalificēt "ietekmes tirdzniecībā". Šis paziņojums tika izdarīts zvērinātā advokāta Saulveža Vārpiņa klātbūtnē.

Osinovskis ir informēts, ka Jurašs nevēlējās, lai lieta tiek pārkvalificēta, tādēļ viņš "izdeva" informāciju masu medijiem, kuriem pateica arī to, ka Osinovskis piedāvājis viņam kukuli 1 miljona eiro apmērā, lai pārkvalificētu noziegumu. Osinovskis norādīja, ka sakarā ar šīm Juraša darbībām, tiesā tiek skatīts kriminālprocess par valsts noslēpuma atklāšanu.

Ziņu lente
0