Latvija sēro: miris izcils padomju un Latvijas zinātnieks

© Sputnik / Ян ТихоновАкадемик АН Латвийской ССР Янис Страдиньш выступает на митинге жителей Риги в поддержку учредительного съезда Народного фронта Латвии в Межапарке. Латвийская ССР, 7 октября 1988
Академик АН Латвийской ССР Янис Страдиньш выступает на митинге жителей Риги в поддержку учредительного съезда Народного фронта Латвии в Межапарке. Латвийская ССР, 7 октября 1988 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts pirmās amatpersonas izteikušas līdzjūtības vārdus saistībā ar profesora, Latvijas Zinātņu akadēmijas locekļa Jāņa Stradiņa nāvi.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Izcilais padomju un Latvijas zinātnieks Jānis Stradiņš mira 85 gadu vecumā. Par to kļuva zināms piektdien, 29. novembrī.

Valsts pirmās amatpersonas izteica līdzjūtības vārdus saistībā ar viņa aiziešanu viņsaulē.

"Sēlijas dižais prāts būs vienmēr ar mums," uzrakstīja Latvijas prezidents savā Twitter mikroblogā.

​"​Visdziļākā līdzjūtība akadēmiķa Jāņa Stradiņa tuviniekiem, kolēģiem un studentiem, viņam mūžībā aizejot, paldies par nenovērtējamo ieguldījumu Latvijas ķīmijas un kultūrvēstures zinātnes attīstībā!" uzrakstīja savā Twitter lapā ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs.

​"​Līdzjūtība profesora Jāņa Stradiņa tuviniekiem un lidzgaitniekiem. Mums viņš paliks atmiņā arī ar savu darbu pie lata atjaunošanas un kā ilggadējs Monētu dizaina komisijas dalībnieks, daudzu spožu ideju autors," uzrakstīja Latvijas Banka.

​Jānis Stradiņš ir slavenā Latvijas ķirurga, onkologa, akadēmiķa Paula Stradiņa dēls. Viņš piedzima Rīgā 1933. gada 10. decembrī.

Izglītību viņš ieguva Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātē, pabeidzot to ar izcilību 1956. gadā. Jānis Stradiņš strādāja Organiskās sintēzes institūtā, savukārt 1961. gadā viņš izveidoja fizikas un organiskās ķīmijas laboratoriju, kuru vadīja līdz 2006. gadam.

1974. gadā viņš kļuva par profesoru. No 1972. līdz 1976. gadam viņš pasniedza Latvijas Universitātē. 90. gados strādāja Latvijas Vēstures institūtā, no 1992. gada – Rīgas Stradiņa universitātē. No 1975. līdz 1985. gadam bijis starptautiskā žurnāla "Heterociklisko savienojumu ķīmija" galvenais redaktors.

No 1996. līdz 1998. gadam bija Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents, savukārt no 1998. līdz 2004. gadam – tās prezidents. 2004. gadā kļuva par Zinātņu akadēmijas senāta priekšsēdētāju, no 2006. gada bijis valsts pētījumu programmas "Letonika" priekšsēdētājs.

1995. gadā Stradiņš atteicās no savas kandidatūras izvirzīšanas Latvijas prezidenta postenim.

Ziņu lente
0