Latvija iet uz Ķīnu? Latvijas preces iekaro ĶTR tirgus

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Олег Буров
Мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīnā novērtēja maizi, medu, alu un piena produktus no Latvijas, turklāt Latvijas ražotāji aktīvi piedalījās Pekinas jaunās lidostas būvniecībā.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Rīgas mēru Oļegu Burovu iepazīšanās vizītē apmeklēja Ķīnas vēstnieks Latvijā Lians Dzjaņcjuaņs, vēsta Bb.lv.

Tikšanās laikā Rīgas mērs pievērs uzmanību tam, ka Rīgai Ķīnā ir sadraudzības pilsētas – tā ir Pekina un Sudžou. Taču, pēc viņa sacītā, gribētos turpmāko attiecību attīstību šajā ziņā. Un tiek plānots, ka Pekinai un Sudžou pievienosies Harbina.

Цех розлива готовой продукции на российском предприятии по производству водки, архивное фото - Sputnik Latvija
Latvija pērk Krievijas degvīnu visvairāk pasaulē: KF vēlas vēl vairāk palielināt piegādes

Burovs norādīja, ka Latvija ir ievērojami mazāk apar Ķīnu, taču tam nav jāietekmē valstu sadarbības attīstība izglītības, ekonomikas, kultūras, tūrisma un sociālajā jomā.

Savukārt Ķīnas diplomāts pauda piekrišanu Rīgas mēram un paziņoja, ka pēdējo gadu laikā sadarbība starp Latviju un Ķīnu ir tikai un vienīgi stiprinājusies, tostarp arī ekonomiskā sadarbība.

Dzjaņcjuaņs piemēra kārtā minēja Rīgas laku un krāsu rūpnīcas produkcijas izmantošanu Pekinas jaunās lidostas būvniecībā. Turklāt šī produkcija tika atzīta par labāko. Tagad Ķīna veic pārrunas ar rūpnīcu par Rīgas krāsu izmantošanu ēku būvniecībā Harbinā.

Tāpat Ķīnā ir pieprasīti Latvijas pārtikas ražotāju produkti: rudzu maize, medalus, piena produkti. Ir arī pieprasījums pēc Latvijas kosmētikas kompānijas "Stenders" produkcijas.

Открытие нового торгового центра Акрополь в Риге - Sputnik Latvija
Paradumi ir stiprāki: veikali nav gatavi atdot produktus labdarībai

Pēc Dzjaņcjuaņa sacītā, Ķīnas investorus ārkārtīgi interesē Latvijas tirgus. Šeit var atcerēties gan par Latvijas "Stenders", ko nopirka ķīniešu partneris, gan par Latvijas un Ķīnas genoma izpētes zinātnes centra atvēršanu. Memorandu par to parakstīja Latvijas Ekonomikas ministrija, BGI of China un Wuhan National Bio-industry Base construction Management Office.

Dzjaņcjuaņs un Burovs tostarp nonāca pie tā, ka Ķīnai un Latvijai ir jāpalielina kravu apjoms, kuras iet pa dzelzceļu uz Rīgas Brīvostu.

Tāpat Burovs atgādināja par tūrisma nozari. Rīgas mērs norādīja, ka Latvijas galvaspilsētas pārstāvjiem tuvākajā nākotnē ir jāapmeklē Ķīna. Pēc viņa teiktā, Rīgas uzņēmējiem ir nepieciešamas tikšanās ar Ķīnas biznesmeņiem. Turklāt Latvijas pārstāvjiem ir vērts apskatīt Ķīnas jauno arhitektūru.

Ziņu lente
0