Politika

Politologs: Latvijā nav jēgas rīkot "lielas skriešanās sacīkstes" ar Saeimas atlaišanu

© из личного архиваЖурналист Юрий Алексеев
Журналист Юрий Алексеев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā nav reāla jauna spēka, kura dēļ būtu vērts iniciēt Saeimas atlaišanu, paziņoja politologs un žurnālists Jurijs Aleksejevs.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Latvijā turpinās parakstu vākšana par referenduma rīkošanu par pirmstermiņa Saeimas atlaišanu. Divās nedēļās kopš parakstu vākšanas uzsākšanas portālā www.latvija.lv iniciatīvu parakstījuši vairāk nekā 40 tūkstoši cilvēku.

Politologs, žurnālists Jurijs Aleksejevs paziņoja Sputnik Latvija, ka skeptiski attiecas pret Saeimas atlaišanas ideju un šaubās, ka aktīvistiem izdosies savākt gandrīz 155 tūkstošus parakstu, kas ir nepieciešami referenduma rīkošanai.

"Latvijā nav reāla jauna spēka, kurš paziņotu par sevi, kura dēļ būtu vērts rīkot "lielas skriešanās sacīkstes" ar Saeimas atlaišanu. Latvijā jau bijis precedents, kad prezidents Valdis Zatlers 2011. gadā pirmstermiņā atlaida Saeimu. Politiķi vēlēšanās samainījās vietām, pastaigāja no krēsla līdz krēslam, un viss atgriezās pie tā, kas bija iepriekš. Neredzu tajā jēgu," paskaidroja Aleksejevs.

Publicists norādīja, ka savāktie 40 tūkstoši parakstu – tas nav maz, taču tie ir tie cilvēki, kuri ir aktīvi Internetā.

Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Vēlētājs nav kļuvis gudrāks: Jurkāns kritizē parakstu vākšanu Saeimas atlaišanai

"Galvenais vēlētājs – tie nav jauna vecuma un lauku cilvēki. Viņi nesaprot tādas lietas, kā sociālie tīkli un ziņojumapmaiņas programmas. Līdz viņiem informācija par parakstu vākšanu nenonāk. Un ja arī nonāk, tad paraksts elektroniskajā veidā viņiem sagādā lielas grūtības. Var parakstīties arī uz papīra, taču šim nolūkam ir jāiet uz pārvaldi vai pie notāra. Četrdesmit tūkstoši parakstījušos sastāda Interneta aktīvistu resursu, un tas sāk beigties. Nevaru iedomāties, kā akcijas iniciatori centīsies savākt atlikušos vairāk nekā simts tūkstošus parakstu," spriež Aleksejevs.

Pēc viņa teiktā, situāciju pasliktinās arī parakstu vākšana par Saeimas atlaišanu, kuru pieteiks mediķi. Cilvēki sāks apjukt, kādā vietā viņi parakstījās.

CVK  novembra vidū piereģistrēja divas iniciatīvu grupas parakstu vākšanai par referendumu sarīkošanu par Saeimas atlaišanu. Lai plebiscīts notiktu, 12 mēnešu laikā ir jāsavāc un jāiesniedz CVK ne mazāk kā vienas desmitās daļas vēlētāju parakstu, jeb 154 865 cilvēku parakstus.

Parakstīties par referenduma rīkošanu var dažādos veidos – portālā www.latvija.lv, apliecinot parakstu pie zvērinātā notāra, deklarētās dzīvesvietas pašvaldībā, Bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, pie pagasta vai pilsētas pašvaldības vadītāja.

Алексеев: в Латвии нет смысла устраивать "большие скачки" с роспуском Сейма
Ziņu lente
0